Løgumkloster Højskole ligger med cisterciensernes gamle klosterkirke som nærmeste nabo. Derfor spiller kultur, kunst og kristendom en stor rolle på højskolen. Den store interesse for kunst og kultur samt skolens 50-års jubilæum var anledningen til, at højskolen i 2010 søgte om en blivende udsmykning til skolens fællesområder.

Ny Carlsbergfondet indvilgede og pegede dengang på kunstneren Maja Lisa Engelhardt, som de næste tre år og på baggrund af egne skitser stod for det store vævearbejde i samarbejde med værkstedet Atelier 3 i Paris. Da arbejdet endelig var færdigt, havde højskolen begæret konkurs, hvorfor udsmykningen aldrig fandt sin plads på skolen. I mellemtiden blev det udstillet i Frankrig og efterfølgende i Roskilde Domkirke i 2015. 

De fire årstider

De fire tapisserier er lavet specielt til højskolens foredragssal, som kendetegnes ved at være oktagonal og højloftet. Den ottekantede form, der minder om en cirkel, inspirerede kunstneren til at skabe et værk, som tog udgangspunkt i en cyklisk bevægelse. Engelhardt har ofte skildret den danske natur, og i dette tilfælde blev motivet de fire årstider. Det danske klima og de fire sæsoner er karakteriseret ved de farver, som vi forbinder med henholdsvis forår, sommer, efterår og vinter.

Værket blev derfor opdelt i fire monumentale tapisserier, én for hver årstid. Hvert billedtæppe måler 5 x 2,5 meter, og det samlede værk er at betragte som kunstnerens tekstile hovedværk.

Et vækstsymbol

Foredragssalen på Løgumkloster Højskole er et rum som stræber opad. Billedtæpperne går i samspil med de høje vinduer, som står som langstrakte åbninger og forlænger rummets arkitektoniske karakter. De fire tapisserier er skabt i højkantsformat. Motiverne skildrer bl.a. træstammer, der som karyatider eller søjler fremstår som vækstsymboler. Vel at mærke i et rum, hvor loftskonstruktionen ligeledes består af træ, der også knytter sig til årstidernes skiften. 

Om Maja Lisa Engelhardt

Maja Lisa Engelhardt (f. 1956) er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi. Hun debuterede i 1985 og har siden udstillet nationalt som internationalt. Hun står bag en lang række kirkeudsmykninger dette fx glasmosaikker til Stoense Kirke, Tranekær (2005), altertæppet Jakobs kamp med Englen til Skelund Kirke, Hadsund (1999) og bronzeporten til Viborg Domkirke (2012).