Brygger Carl Jacobsen, Ny Carlsbergfondets stifter, har fødselsdag den 2. marts, og i den anledning uddeler fondet hvert år priser til dansk kunst ved en faglig reception i festsalen på Glyptoteket. 

Med kunstpriserne anerkender fondet personer, der yder en særlig indsats for dansk kunst- og museumsliv. Når man tildeler en person en pris, forvandler man for et øjeblik mange års hårdt og vedholdende arbejde til en begivenhed her og nu.

Ny Carlsbergfondets Prisfest er en årlig hyldest til det danske kunstliv. At værdsætte og fremhæve kunstneres og museumsfolks præstationer over tid er til gavn for hele kunstlivet i Danmark, og prisuddelingerne er derfor en naturlig del af fondets virke.

Dette års prisvindere er:

Gertrud Oelsner
Carl Jacobsens Museumsmandslegat på kr. 200.000

I begrundelsen fra Ny Carlsbergfondets bestyrelse hedder det:

”I sin relativ korte tid som direktør for Den Hirschsprungske Samling er det lykkedes Gertrud Oelsner ikke bare at styrke museets faglige profil, men også at omsætte den til overbevisende publikumsrettede initiativer. Ikke mindst museets vedholdende arbejde med huller og blinde vinkler i såvel egen samling som i dansk kunsts historie er eksemplarisk. For få år siden kendte de færreste til Bertha Wegmann. Men gennem målrettede erhvervelser og et massivt forskningsfokus, som snart udmønter sig i både udstilling og publikation, har Den Hirschsprungske Samling med Oelsner ved roret formået at tilføje et væsentligt kapitel til vores fælles kunsthistorie.”

Nina Beier
Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat på kr. 200.000

I begrundelsen fra Ny Carlsbergfondets bestyrelse hedder det:

”I de seneste 15 år har Nina Beier markeret sig på den internationale scene. Hun er en af de danske samtidskunstnere, som har oplevet større berømmelse i udlandet, mens vi i Danmark har været lidt langsomme til at få øjnene op for hendes originalitet og høje kunstneriske niveau. Nina Beier hædres i dag for et virke, der udover højt internationalt format også udvikler skulpturen som kunstart. Hendes værker har en skarp sans for det underfundige, humoristiske og kritisk undersøgende, og hendes arbejde er en inspiration til at huske på, at kunst er noget andet, end alt det vi kender.”

Kathrine Ærtebjerg
Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat på kr. 200.000

I begrundelsen fra Ny Carlsbergfondets bestyrelse hedder det:

”Kathrine Ærtebjergs maleri har sin helt egen plads i dagens danske billedkunst. På hendes lærreder møder man umiddelbart figurer og genstande i noget, der ligner eventyruniverser. De er naive, sådan lidt børnetegningsagtige, holdt i stærke farvesammenstillinger. Dette er imidlertid blot et første lag, en slags ydre staffage. Går man tættere på, åbner værkerne en afgrund af noget grumt, noget makabert. De dukkelignende figurer på lærrederne ser ofte direkte på beskueren med indadvendt, insisterende alvor. Som om de ved noget om os, om verden, noget som vi både skal vide og alligevel ikke må vide, noget som ikke kan siges. Men som kan vises her, i disse kunstværker.”

Kjeld Kjeldsen
Ny Carlsbergfondets Hæderslegat på kr. 300.000

I begrundelsen fra Ny Carlsbergfondets bestyrelse hedder det:

”Kjeld Kjeldsen er ikke bare Louisianas ekspert, han er Danmarks dygtigste formidler af arkitektur. I snart fem årtier har han med sin høje faglighed og enestående internationale netværk trukket arkitektur fra hele verden til Humlebæk med den ene øjenåbnende udstilling efter den anden. Visionært og kreativt har han samtidig fornyet selve udstillingsmediet med en tværæstetisk tilgang, der kobler arkitekturen med bl.a. billedkunst og design. Hans udstillinger tilgår altid verden og publikum med udgangspunkt i aktuelle og relevante spørgsmål og tendenser, som har vist betydningen af arkitektur i et samfundsmæssigt og globalt perspektiv. Kjeld Kjeldsen hædres for sit livslange arbejde med at formidle arkitekturen og dens verden, så den bliver både nærværende, relevant og sanselig.”

Tidligere vindere:

Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat

Carl Jacobsens Museumsmandslegat

Ny Carlsbergfondets Hæderslegat