”Torvet i Lemvig er en historisk plads. Byens ældste og dens kerne. Med den store donation fra Ny Carlsbergfondet kan vi gøre pladsen endnu smukkere og mere attraktiv for borgerne”, siger Erik Flyvholm, borgmester i Lemvig Kommune, og fortsætter:

”Vi får på en gang et samlingssted og et pusterum samtidig med, at kunstværket knytter kirken og Torvet sammen til en helhed og forbinder gågaderne bedre.”

”I en tid, hvor man fra statsligt hold beskærer kunsten, er det skønt at mærke, hvordan man i Lemvig Kommune er optaget af at bringe mere kunst ud til borgerne. Det ville vi gerne støtte op om. For os er det en særlig glæde, at en af Danmarks stærke kvindelige billedhuggere, Karin Lorentzen, står bag værket. Med sin formfuldendte nyfortolkning af den klassiske fontæne får hun sat sit helt eget aftryk i det offentlige rum i Danmark,” siger Stine Høholt, bestyrelsesmedlem i Ny Carlsbergfondet.

Fontæne og bassiner

Karin Lorentzens udsmykning bliver en stor fontæne af granit med to bassiner, der er placeret inde i hinanden. Yderligere breder udsmykningen sig ud på pladsen som ringe i vandet. Ringene danner forskellige niveauer, der skaber trin, siddekant, opholdsrum og vandbassin. En mosaikbelægning inviterer folk ind i værket, så oplevelsen bliver visuel såvel som fysisk.

Karin Lorentzen har været på mange studiebesøg i Lemvig, talt med lokale ildsjæle og undersøgt Torvets både historiske og nutidige betydning og funktion. Sideløbende har hun arbejdet med formgivningen af kunstværket, der i fuld størrelse bliver godt otte meter i diameter.

Billedhuggeren har med sit projekt i den grad lyttet til stedet, og hendes udsmykning tager således udgangspunkt i kirkens løgkuppel i kobber, de tidligste stenbelægninger på Torvet samt i digteren Thøger Larsens interesse for astronomi.

Iris

Værket bærer titlen ”Iris” og er inspireret af Thøger Larsens måde at arbejde på, nemlig at vende blikket mod universet og trække viden fra hele verden til Lemvig. Ligesom hos Thøger Larsen ønsker jeg at skabe et magisk punkt, der trækker tråde mellem nutiden og fortiden, bl.a. ved at lade værket tage udgangspunkt i det geologiske og kulturelle ophav, der findes omkring kirken,” siger Karin Lorentzen.

Borgerinddragelse

Strandstenene til mosaikken skal indsamles på kommunens egne kyster og strande. Karin Lorentzen inviterer lokale borgere til at samle flere tusinde sten ind. Indsamlingen er planlagt til perioden juni til september i år.