Videoen i Circuit (Interpassivities) bygger videre på Justs performance med danseensemblet CORPUS på Det Kgl. Teater i 2017. Her brød et hold polske arbejdere gulvet op som dansere, og publikum bevægede sig rundt på det. I det nye værk ses danserne liggende statiske, tæt sammen i en arkitektur af glasvægge.

Circuit (Interpassivities)

En fritstående fragmenteret skærm er placeret midt i rummet. Udenom ligger betonblokke spredt, som var de en del af et puslespil, der venter på at blive samlet. På skærmen ses fem dansere i skiftende nærbilleder. Deres kroppe ligger sammenfiltret på gulvet med hinanden i hænderne. Elektriske ledninger er koblet til musklerne i deres ben og arme. I baggrunden høres en smuk, melankolsk klaverimprovisation, som skiftevis tager til og aftager i intensitet. Som titlen antyder, er danserne en del af et samlet kredsløb, hvor tingene er gensidigt forbundet med hinanden. Man forstår nemlig langsomt, at tonerne fra klaveret sender elektriske stød gennem ledningerne, som får dansernes arme og ben til at spjætte. De ellers så disciplinerede kroppe er midlertidigt overtaget af musikkens improvisationer: ballettens yndefulde bevægelser afløses af ufrivillige spjæt. 

Urovækkende

På videoen får vi lov at se balletdansernes skulpturelle kroppe, når kameraet undersøgende zoomer ind og dvæler. Vi sanser huden og dens fine hår, silke og nylon i pastelfarver. Der er et underligt fravær af liv, energi og dans. Danserne er sat på pause i et udstillingsrum, hvor musikken bogstavelig talt giver impuls til de få begrænsede bevægelser.

Om Jesper Just

Jesper Just (f. 1974) er uddannet fra Det Danske Kunstakademi i 2003. Charlottenborg havde sidste år en soloudstilling, bl.a. med hans omfattende videoværk Servitudes som havde verdenspremiere på Palais de Tokyo i Paris i 2015. Værket blev samme år vist på de ikoniske billboards på Times Square i New York og er i dag en del af den faste samling på Metropolitan Museet i New York takket være en donation fra Ny Carlsbergfondet. Just modtog Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat i 2019. Han bor og arbejder i New York.