Nyerhvervelsen, som er uden titel og fra 1965, består af 16 af Gernes’ karakteristiske multifarvede paneler, skabt i simple materialer – masonitplader beklædt med emalje. Udover farvebombardementet skal værkets fleksible konstruktion af modulære kvadrater ses som en invitation, en demokratisk gestus. Kvadraterne kan nemlig hænges op på forskellige måder, både enkeltvis og gruppevis, for at skabe et varierende udtryk. Som sådan et åbent og foranderligt værk for den, der beskæftiger sig med det.

“Vi er begejstrede for erhvervelsen af dette instrumentale værk af Poul Gernes, muliggjort med støtte fra Ny Carlsbergfondet. Værket vil berige vores samling af dansk og tysk kunst og komplementere tidligere donationer af transformative værker af kunstnere fra disse regioner,” udtaler dr. Klaus Ottmann, chefkurator og vicedirektør ved Phillips Collection.

Fokus på dansk kunst

Værket havde en central placering i sidste års ambitiøst anlagte udstilling ”Nordic Impressions: Art from Åland, Denmark, the Faroe Islands, Finland, Greenland, Iceland, Norway and Sweden, 1821-2018” på Phillips Collection. Udstillingen præsenterede 200 års nordisk kunst og fremhævede diversiteten ved blandt andet at inkludere eksempler på abstrakt og konceptuel kunst.

Det er en af Phillips Collections ambitioner at formidle væsentlig dansk kunst fra efterkrigstiden til det amerikanske publikum, og nyerhvervelsen er det største Gernes-værk, der er blevet vist på et museum i USA.

Gernes og Eks-Skolen

Værket demonstrerer den radikale filosofi, der opstod med Den Eksperimenterende Kunstskole (Eks-Skolen). Skolen, som Gernes var medstifter af, var et larmende og kulørt modsvar til det traditionsbundne Kongelige Danske Kunstakademi. Ifølge Gernes og co. skulle kunsten ned fra piedestalen og være mere vedkommende, ligesom den skulle aktivere sit publikum.

Om Poul Gernes

Poul Gernes (1925-96) var født og opvokset på Frederiksberg. Han var maler, billedkunstner, grafiker og aktionskunstner. Han kom i lære som litograf i 1943 og var i 1961 en af hovedkræfterne bag etableringen af Eks-Skolen. Han er blandt meget andet kendt for de kulørte udsmykninger af Palads Biograf i København og Herlev Hospital. Præsentationen af en række af hans værker på Documenta i Kassel i 2007 har på ny kickstartet interessen for Gernes, som siden har været genstand for en række store udstillinger i ind- og udland.