De fem værker, Esbjerg Kunstmuseum har erhvervet, stammer fra Tina Maria Nielsens første soloudstilling på et museum. Udstillingen ”Hello Darkness” (2017) var sammensat af ældre og nye værker og havde, som titlen antyder, mørket som bærende element. Installationen blev udviklet specielt til Esbjerg Kunstmuseums dagslysfrie udstillingsrum, som oprindeligt var opført som depot.

Det evige liv i materialet

Tina Maria Nielsen portrætterer de nære omgivelser. Hun kredser om det oversete; ting, som vi omgiver os med, men ikke ofrer særlig opmærksomhed eller tillægger nogen betydning. Disse banale objekter får evigt liv, når de i Tina Maria Nielsens arbejder transformeres og får ny form i bronze – et materiale, kunstnere siden antikken har anvendt til monumentale skulpturer. Den delvist ødelagte æblekasse, Tilbage til Tomten, hvor nogle af tremmerne er faldet af og ligger ved siden af, opnår pludselig en vis pragt. Det samme sker for kablet i stikkontakten og de revnede bambusgardiner, når de fremstår stivnet i bronze, som de gør i værkerne Stream og Double blind.

Det masseproducerede i bevægelse

Andre værker i ensemblet har Tina Maria Nielsen skabt i fiberbeton, som fx Alle mister noget ingen kan erstatte. Værket forestiller en række afstøbninger af mørtelposer, der er stablet oven på hinanden på en europalle. Der er dog ikke tale om egentlige afstøbninger. I stedet er fiberbetonen hældt over poserne af kraftig plast og færdigstivnet i stablen. Gennem et tilsyneladende simpelt greb indgår de masseproducerede mørtelposer i en bevægelse, hvor det ubrugte materiale bliver til den egentlige attraktion. Samtidig er værket en subtil metakommentar på sin egen tilblivelse.

Tina Maria Nielsens bearbejdning af de funktionsløse genstande igangsætter refleksioner om relationerne til de ting, vi omgiver os med. Værkerne balancerer mellem affektion og kassation, anerkendelse og afvisning. Det, vi betragter som ubrugeligt og ødelagt, genskabes i en ny kunstnerisk form, således at det banale gøres mindre banalt.

Om Kunstneren

Tina Maria Nielsen (f. 1964) er uddannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1999. Hun har deltaget i adskillige gruppeudstillinger samt haft egne soloudstillinger i både ind- og udland. I 2007 modtog hun et treårigt arbejdslegat af Statens Kunstfond, og hun er medstifter af udstillingsrummet Skulpturi.

De fem værker er erhvervet med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen og Ny Carlsbergfondet.