Alexander Tovborgs nye religion trækker på samme grundelementer som de etablerede religioner. Hans grundidé er, at næsten alle religioner deler nogle fundamentale, strukturelle principper. Og skærer man forskellighederne fra, står der fire arketyper tilbage: Skaberen, Moralen, Formidleren og Den Troende. De to sidstnævnte indgår i hver deres maleri, som Museet for Religiøs Kunst netop har erhvervet på baggrund af en donation fra Ny Carlsbergfondet.

Formidleren og Den Troende

Tovborg har ikke svar på eller anvisninger til de enkelte arketyper, men gennem sine malerier viser han forskellige aspekter af troens landskab. Den Troende viser et menighedsmedlem i den nye religion. Personen går rundt i et grønt landskab og repræsenterer mennesket i den religiøse fortælling. I det andet værk Formidleren prøver Tovborg kræfter med de væsner, som bringer budskabet fra ”Skaberen”, som fx ærkeenglen Gabriel. Maleriet er også en parafrase over motivet ”bebudelsen”, som er blevet gengivet talrige gange gennem kunsthistorien. Ved at blande mytologi og kendte religiøse motiver taler malerierne ind i en grundlæggende problematik om, hvad religion egentligt er.

Myten er en tilstand

”Myten er en tilstand, hvor man relaterer til myternes helte igennem menneskelige følelser,” har Tovborg tidligere udtalt. I jagten på at forstå myterne har Tovborg rejst vidt omkring. I Georgien besøgte han den underjordiske grotte, hvor Prometheus ifølge myten sad indespærret for sit oprør mod Zeus. I fængslet måtte titanen opleve den samme pinsel gentage sig dag for dag. Ved at være fysisk tilstede i Prometheus-grotten forsøger Tovborg at forstå myten, så han kan gentage dens evighed og mystik i sin egen kunst. Fra grotten tog han også døbevand med hjem til Danmark. Fra en døbefont i granit benyttede Tovborg vandet i en kunstperformance til at døbe nye medlemmer til sin religion. Kristendom, græsk mytologi og Tovborgs egen spiritualitet synkretiseres og gentages således som en ny kollektiv tilstand. Tovborgs døbefont Credo quia absurdum fra 2015 er ligeledes at finde på Museet for Religiøs Kunst og vil i nær fremtid blive udstillet sammen med de to nyerhvervede malerier.

Om Alexander Tovborg

Alexander Tovborg (f. 1983) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi og fra Staatliche Akademie der Bildenden Künste Karlsruhe. Gennem hele sin karriere har han udforsket myter og spiritualitet gennem maleri, tegning, skulptur og performance og har markeret sig som en af de mest toneangivende kunstnere i krydsfeltet mellem religion og kunst. Tovborg har en lang række markante nationale såvel som internationale solo- og gruppeudstillinger bag sig, bl.a. i 2012 hvor han som nyuddannet havde solo-udstillingen ”TRE” på Museet for Religiøs Kunst. For tiden er han sammen med Kirstine Roepstorff, Tal R og Bjørn Nørgaard i gang med at udføre den store gobelinserie til Koldinghus, som Ny Carlsbergfondet har bevilget.