I perioden 6. juli – 1. september 2019 er det muligt at opleve begyndelsen til det gigantiske gobelinprojekt på Koldinghus, som er muliggjort på baggrund af en donation fra Ny Carlsbergfondet. Forlæggene til tre af de fire store gobeliner er færdige og udstilles på Koldinghus.

Tal R, Kirstine Roepstorff og Alexander Tovborg har til udstillingen skabt skitser i størrelsesforholdet 1:1 af de største gobeliner på 6x3 meter. De består af flere baner af kraftigt karton, der er føjet sammen med lærredstape. Billederne er optegnet med blyant og farvelagt med gouachefarve. Bjørn Nørgaard har til udstillingen skabt en mindre skitse i størrelsesforholdet 1:10 af den sidste store gobelin på 6x3 meter.

Koldinghus-gobelinerne

”Det er et enestående stort projekt, der ikke bare skal udsmykke de unikke historiske sale på Koldinghus, men være med til at bringe historien til live. Gobelinerne er Ny Carlsbergfondets gave til Koldinghus i anledning af slottets 750-års jubilæum i 2018. De fire kreative og visionære kunstnere vækker historien gennem billeder og symboler fortolket i et nutidigt billedsprog i det gamle format og kunsthåndværk,” siger museumsdirektør Janus Møller Jensen.

Koldinghus-gobelinerne skal bestå af 17 vævede billedtæpper og udsmykke to store sale på Koldinghus, Dansesalen og Riddersalen. I alt skal der produceres 117 m2 fordelt på fire gobeliner på 6x3 meter, en på 3x3 meter og 12 på 1x3 meter. Værkerne skal være med til at trække tråde tilbage til dengang, slottet fungerede som residens for skiftende konger og dronninger og skabe sammenhæng mellem de to store sale.

Væverne i Paris

Efter udstillingen på Koldinghus fragtes de farvelagte kartoner til Paris, hvor de anvendes som forlæg for de vævede gobeliner. Gobelinerne skal væves af de tre traditionsrige franske væverier Manufacture de Gobelins, Manufacture de la Savonnerie og Manufacture de Beauvais. Det tager en væver et år at væve en kvadratmeter, og den lange væveproces betyder, at det vil tage op til seks år, før gobelinerne er klar til at blive hængt op på Koldinghus.

Udstillingen Oprindelsen – skitser til Koldinghus-gobelinerne vises i perioden 6. juli – 1. september 2019 på Museet på Koldinghus.