DAC Slide hedder den permanente kunstinstallation, som er udviklet af den tysk-belgiske kunstner Carsten Höller specifikt til Dansk Arkitektur Centers domicil i BLOX. Bygningens industrielle karakter med firkantede ”byggeklodser”, primært i glas og stål, får med Höllers organiske, spiralformede rutsjebane tilføjet en anden, mere menneskelig og legende dimension. Og for de fartglade tilbyder det 16 meter høje kunstværk en 40 meter lang rutsjetur ned gennem bygningens indre.

Interaktivt

Det på en gang monumentale og legesyge kunstværk er det seneste skud på stammen i Höllers imponerende række af rutsjebaner. Projektet begyndte i 1998, og siden har Höllers rutsjebaner indtaget museer og udstillingssteder i hele verden, med udstillingen ”Test Site” i den berømte turbinehal på Tate Modern i 2006 som en af de mest ambitiøse. DAC Slide er den første i Skandinavien:

”Det er en interaktiv kunstinstallation, en attraktion, et stykke arkitektur og et værk der får dig til at blive opmærksom på dine egne og andre menneskers følelser," siger Höller og fortsætter: ”Hvorfor bruger vi ikke rutsjebaner i arkitekturen som en tilføjelse til trapper, elevatorer og rulletrapper? De er hurtige, sikre og energibesparende - og de frembringer en glad følelse hos brugeren, der nærmest kan beskrives som et slags møde mellem lyst og panik, et sted mellem glæde og vanvid.”

Godt match

Det er Ny Carlsbergfondet, der udover at have bekostet værket oprindeligt pegede på Carsten Höller til udsmykningen af Dansk Arkitektur Center:

”Hos Carsten Höller går kunstværk og beskuer i ét på en legende, uhøjtidelig måde. Vel at mærke så det ud over den umiddelbare oplevelse giver os nogle nye perspektiver på verden og vores rutiner. Som sådan virker Höller og Dansk Arkitektur Center som det perfekte match, og allerede nu kan man næsten ikke forestille sig BLOX uden DAC Slide,” siger Christine Buhl Andersen, forkvinde i Ny Carlsbergfondet.

Om Carsten Höller

Carsten Höller (f. 1961) er kendt for sin radikalt eksperimenterende tilgang til kunsten, hvilket har gjort ham til et af de største navne på den internationale kunstscene. Ofte indgår elementer af legepladser, zoologiske haver og forlystelsesparker i Höllers værker, der typisk bestræber sig på at involvere publikum til aktiv deltagelse. Han har en doktorgrad i landbrugsvidenskab, og hans videnskabelige baggrund er afgørende for hans kunstneriske praksis, selv om den ofte er udtryk for en kritisk tilgang til det dominerende materialistiske verdenssyn. Höller har udstillet på række af de mest prominente museer i verden, bl.a. med soloudstillinger på Centre Pompidou i Paris, Hamburger Bahnhof i Berlin, Palazzo Strozzi i Firenze samt Guggenheim Museum og New Museum i New York.