2021 KUNSTFORSKNING

20 mio. kr. til kunstvidenskabelig forskning

Jens Haaning, Danmark, 2004-2005, SMK

13 nye forskningsprojekter realiseres nu på baggrund af Ny Carlsbergfondets Forskningsinitiativ, som har til hensigt at styrke den kunstvidenskabelige forskning i landet samt at forstærke det forskningsmæssige samarbejde mellem museerne og universiteterne.

2020 KUNSTFORSKNING

Bibliotek for ny kunstteori

Bibliotek for ny kunstteori. Forsider

Informations Forlag og Ny Carlsbergfondet lancerer Bibliotek for ny kunstteori – en ny bogserie med og om international kunstteori i danske nyoversættelser. Ambitionen med serien er at skabe en større offentlig samtale om kunst- og kulturteoretiske emner, hvorfor bogseriens løbende udgivelser også bliver suppleret med live arrangementer og podcasts.

2020 KTDK

Vilhelm Bjerke-Petersens internationale breve

Højdevangens Skole Vilhelm Bjerke Petersen

Billedkunstneren og kunstteoretikeren Vilhelm Bjerke-Petersen (1909-1957) var en drivkraft for den danske surrealisme. Han havde enestående tætte forbindelser til den internationale kunstscene i sin samtid. Brevudvekslinger, kontrakter og dokumenter er nu blevet gjort frit tilgængelige online på KTDK – Kilder til Dansk Kunsthistorie.

2020 KTDK

Christine Stampes erindringer

KTDK Christine Stampe

Baronesse Christine Stampe var en nær ven af Bertel Thorvaldsen, og hendes erindringer er en vigtig kilde til hans sene liv og værk. Mens en redigeret udgave af hendes erindringer blev udgivet i 1912, har originalmanuskriptet ligget forseglet på Thorvaldsens Museum. Nu er manuskriptet tilgængeligt på den digitale platform Kilder til Dansk Kunsthistorie.

2020 PUBLIKATION

Trine Søndergaard: 148 værker

Trine Søndergaard Göteborg Kunstmuseum

Med udstillingen Trine Søndergaard 148 Works på Göteborg Kunstmuseum er den danske fotokunstner aktuel med sin første soloudstilling på et museum i Sverige. Udstillingen viser værker fra perioden 2005-20 og ledsages af et omfattende katalog, støttet af Ny Carlsbergfondet.

2020 PUBLIKATION

Samleren i skyggen. Helge Jacobsens pinakotek

Helge Jacobsen udstilling Glyptoteket

Helge Jacobsen har i kraft af sine poster som museumsdirektør og fondsformand haft en uvurderlig betydning for dansk kunstliv. Med udstillingen ”Samleren i skyggen. Helge Jacobsens pinakotek”, der åbner 28. februar på Glyptoteket, fortælles historien om Carl Jacobsens ældste søn. Udstillingen ledsages af en rigt illustreret bog støttet af Ny Carlsbergfondet.

2020 KTDK

Albert Mertz: Et værk af noter

Albert Mertz. Hvem er bange for Barnett Newman?, 1983

Den danske kunstner Albert Mertz efterlod sig en af forrige århundredes mest interessante danske værkproduktioner. Han undersøgte og udfordrede konstant kunstens kunnen og nedfældede sine tanker og idéer i Noteværket, som nu er blevet digitaliseret og gjort tilgængeligt online.

2020 PUBLIKATION

Dansk symbolist i Paris

Niels Hansen Jacobsen. Efterårsmasken, 1896-1903

Billedhugger Niels Hansen Jacobsens foruroligende værker kan for første gang opleves på en soloudstilling i Paris, når Musée Bourdelle fokuserer på den danske kunstners arbejde fra hans tid i Paris. Ny Carlsbergfondets stifter, Carl Jacobsen, var en af de få, der tidligt havde sans for Hansen Jacobsens anderledes skulpturer. Nu har fondet støttet kataloget til udstillingen i Paris.

1/3