Værket består af et 100 år gammelt egetræ fra Ondaks hjemegn i Slovakiet. Træstammen er skåret op i 100 skiver, og på hver skive er trykt én historisk begivenhed ud for hver af træets årringe. Hermed repræsenterer træet 100 udvalgte historiske begivenheder mellem 1917 og 2016: Den Russiske Revolution, Første Verdenskrig, Hitlers Mein Kampf, månelandingen og så fremdeles. Nedslagene afspejler samtidig Ondaks egen personlige mytologi.

Modigt fokus

Kunsten i Aalborg har tidligt haft øje for Ondaks nytænkende arbejde og havde i 2017 en soloudstilling med ham. Forkvinde i Ny Carlsbergfondet, Christine Buhl Andersen, udtaler i forbindelse med erhvervelsen af Event Horizon:

”Kunsten har gennem de seneste ti år haft et modigt fokus på det lidt krævende og eksperimenterende, når det kommer til indkøb af samtidskunst. Fra Ny Carlsbergfondets side har det været vigtigt at støtte op om dette vovemod, som har været med til at sikre toneangivende, international konceptkunst på den danske museumsscene. Roman Ondaks værk er ingen undtagelse; en slags moderne, konceptuel historiebog, nedfældet i et af kunstens ældste materialer. Både simpelt og tankevækkende, finurligt og dybt alvorligt”.

Fortid og nutid

Hver dag bliver en ny skive fra egetræet taget op fra gulvet og hængt på væggen, som en slags imaginær kalender. Efter 100 dage startes der forfra, og på den måde er værket i konstant proces. Som beskuer bliver man konfronteret med naturens måde at registrere tid på. Man betragter alle årringene i et træ, der har været vidne til 100 års historie. Helt enkelt skaber Ondak dialog på tværs af tid og sted. Og det får én til overveje hvordan viden videregives fra en generation til den næste.

Værket kan opleves på udstillingen Landskab på Kunsten i Aalborg fra den 24. juni 2020.

Om Roman Ondak

Roman Ondak (f. 1966) er vokset op under den kolde krig i det tidligere kommunistiske Tjekkoslovakiet. Han repræsenterede Slovakiet på Venedigbiennalen i 2009 og har udstillet på museer som TATE i London, Centre Pompidou i Paris og MoMA i New York, ligesom han har deltaget på biennaler verden over. Ondak kan gennem sin kunstneriske praksis ses som bannerfører for en mere fortællende konceptkunst.