Alexander Tovborgs madonna of embrace er lige dele personligt og universelt. Maleriet portrætterer kunstnerens kone, Cæcilie og deres datter Dea i et stærkt forsimplet formsprog. Samtidig trækker værket lange kunsthistoriske tråde i kraft af sine altertavledimensioner, farveteknik og ikke mindst sit ikoniske Madonna-motiv.

Med støtte fra Ny Carlsbergfondet har Moderna Museet i Stockholm netop føjet det tre meter høje Tovborg-værk til deres samling.

Madonna genfortolket

I 2022 slog Galleri Nicolai Wallner dørene op for Alexander Tovborgs soloudstilling madonna, hvor også dette værk indgik. Her udforskede Tovborg sin interesse for det visuelle sprog, der har skabt den religiøse Madonna-figur. Et symbol, der som arketype har domineret store dele af vestlig kunsthistorie og kultur.

Arbejdet med religiøs ikonografi er ikke uvant kunstneren, hvis praksis gennem længere tid har beskæftiget sig med symboler, der går på tværs af forskellige religioner, historiske kontekster og mytologier, samt disses betydning for vores selv- og livsanskuelse i dag.

Ikonisk omfavnelse

madonna of embrace er figurerne bygget op af simple, cirkulære former. De eksisterer på en og samme tid adskilt, som uafhængige, abstrakte former og som del af den moderlige omfavnelse af barnet, vi genkender fra det klassiske Madonna-motiv.

Barnet læner sig mod moderen, der står rank og tilsyneladende strækker sine arme ud over det som en plante. Moderen og barnet går i ét ved deres fødder. Begge er portrætteret i pastel- og jordfarver.

Baggrunden er blændende lys og kunne lede tankerne mod gamle kirkerums glasmosaikker. Sammen med den sarte, akvarellignende farvepalet skaber baggrunden nemlig en følelse af gennemskinnelighed, der nærmest får figurene til at vibrere for øjet.

Moderna Museet i Stockholm

Moderna Museet i Stockholm åbnede i 1958 og er Sveriges nationale museum for moderne kunst. Deres samling tæller bl.a. navne som Pablo Picasso, Salvador Dalí, Marcel Duchamp og Niki de Saint Phalle, ligesom museet løbende tilføjer værker af nulevende kunstnere til deres samling.

Om Alexander Tovborg

Alexander Tovborg (f. 1983) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi og Staatliche Akademie der Bildenden Künste i Karlsruhe. Tovborg er repræsenteret af Galleri Nicolai Wallner og bor og arbejder i København.

Kunstneren har blandt andet udstillet på Gammel Strand, Rudolph Tegners Museum, ARoS og KØS i Danmark og er repræsenteret i museumssamlinger verden over, eksempelvis hos Kunsthalle Bremen, Hammer Museum i LA og Museet for Religiøs Kunst i Lemvig.