Harald Giersing (1881-1927) betragtes som en af hovedskikkelserne blandt den unge generation af danske modernister. Han fornyede og udfordrede det naturalistiske maleri og eksperimenterede med farver, motiv og komposition. Inspirationen hentede han hos franske kunstnere som Paul Gauguin og Paul Cézanne, som han stiftede bekendtskab med under sit ophold i Paris.

På Faaborg Museum, der i forvejen besidder en række portrætmalerier af kunstneren, er Giersing kendt for sin tilknytning til Fynbomalerne. Giersing var nemlig gift med Fritz og Anna Sybergs datter, og hans kunstnerskab blev inspirationsdannende for gruppen.

En soldat til samling

I Giersings malerier er gengivelsen ofte summarisk og malingen påført med brede, grove strøg. Dette er også tilfældet med værket En soldat fra 1914, som nu er en del af Faaborg Museums samling. Her er en uniformsklædt figur roligt til stede centralt i maleriet. Den snævre farveskala, der næsten udelukkende består af mørkegrønne nuancer, medvirker til, at figurens uniform næsten smelter sammen med baggrunden. Fra de mange mørkstemte variationer af grøn samles beskuerens opmærksomhed på figurens ansigt, der, formet af sidelyset, træder frem. Ansigtet er let foroverbøjet og øjnene nedadskuende – det er uniformen der alene indikerer værkets titel.

Fynboernes udvidede familiekreds

Den uniformsklædte figur er kunsthistorikeren og den senere museumsdirektør på Statens Museum for Kunst, Leo Swane, der under 1. Verdenskrig blev indkaldt til sikringsstyrken. Swane hører sammen med Harald Giersing til den ’udvidede familiekreds’ omkring Fynbomalerne. Dels fordi Swane skrev om flere af gruppens kunstnere i sit kunstlitterære virke, dels fordi hans bror, Sigurd Swane, i 1910-1920 var gift med Johannes Larsens søster, maleren Christine Swane.

”Der er flere spor, der leder dette maleri af Giersing til Faaborg, og det er derfor Fondet en stor glæde at kunne give et af Giersings hovedværker til netop Faaborg Museums flotte samling.” udtaler forkvinde for Ny Carlsbergfondet, Christine Buhl Andersen.

Om Harald Giersing

Harald Giersing (1881-1927) blev født på Frederiksberg, og uddannede sig på Kunstakademiet og senere hos Kristian Zahrtmann (1904-06). Han var gift med Besse Syberg, som var datter af Anna og Fritz Syberg. De boede og arbejdede i København, men tilbragte somrene i deres sommerhus i Svanninge. Giersing var b.la. skribent i tidsskriftet Klingen, og var en af hovedmændene bag sprængningen af Den Frie Udstilling, der førte til Grønningens dannelse.