”This Is How We Bite Our Tongue er den første store soloudstilling af Elmgreen & Dragset i Storbritannien og baserer sig på kunstnerduoens mere end 20 år lange praksis. Udstillingen vises i hovedgalleriets tre store rum og indeholder en stor stedsspecifik installation, seks nye skulpturer og 29 ældre værker. Den løber i perioden 27. september 2018 til 13. januar 2019.

This Is How We Bite Our Tongue

Det største udstillingsrum transformeres til en installation i stor skala. Installationen bygger på Elmgreen & Dragsets fascination af forladte offentlige pladser og trækker samtidig på kunstnernes inspiration fra Vilhelm Hammershøi, som med en stemning af melankoli og fremmedgjorthed skildrede tomme stuer og affolkede pladser. I installationen sætter Elmgreen & Dragset spørgsmålstegn ved de demografiske og socioøkonomiske ændringer af Londons East End, som tiltrækker de ressourcestærke, men fortrænger de dårligst stillede.

Elmgreen & Dragset udtaler om udstillingen: ”This is How We Bite Our Tongue er en udstilling om følelser, som ikke får lov at komme til udtryk. Det handler om tilbagetrækning og resignation, om fravær og flygtighed, følelsen af tab, af magtesløshed, og om fællesskab. Men det handler også om forsoning og robusthed.”

Institutionel kritik

Udstillingen lader de centrale emner i Elmgreen & Dragsets praksis folde sig ud. Værkerne besidder en institutionel kritik og tematiserer social politik og ansvar. I det øverste udstillingsrum hylder duoen forskellige kunstnere, som har inspireret dem. Installationen The Bottle and the Book hylder kunstneren Mark Morrisroe. Værket består af bord og stol, en dagbog samt en flaske whiskey. Værket inviterer gæsterne til at sætte sig og få en drink midt i kunsten. Andre værker diskuterer maskulinitetsbegrebet, identitet og seksualpolitik.

Udstillingskatalog

Udstillingen ledsages af et omfattende katalog, som beskriver de temaer og idéer, der har været duoens omdrejningspunkt gennem deres praksis. Kataloget består af tekster fra flere bidragsydere eksempelvis Ann Lui, assisterende professor ved School of the Art Institute of Chicago, samt Laura Smith, kurator ved Whitechapel Gallery. Derudover indeholder kataloget et interview med Elmgreen & Dragset ved galleridirektør Iwona Blazwick samt fotografisk dokumentation af den stedsspecifikke installation og de øvrige værker.

Om Elmgreen & Dragset

Elmgreen & Dragset består af danske Michael Elmgreen (f. 1961) og norske Ingar Dragset (f. 1969). Duoen har arbejdet sammen siden 1995 og er i dag baseret i Berlin. Elmgreen & Dragsets værker udfolder sig som regel i installationer, performances og arkitektur. De har haft talrige internationale soloudstillinger, eksempelvis på Centre Pompidou i Paris, Museum Boijmans Van Beuningen i Rotterdam og Statens Museum for Kunst.