Aarhus får et nyt vartegn med det digitale kunstværk The Garden in the Machine, som skal opføres på facaden af den tredje bygning i Filmby Aarhus. Det er den internationalt anerkendte kunstner Jesper Just, som står bag værket, der bliver et af verdens største videokunstværker. 

The Garden in the Machine bliver en unik kunstinstallation, der vil skabe både national og international opmærksomhed om Aarhus. Værket bliver et ikon, der vil være med til at sikre Filmby Aarhus som en væsentlig aktør i bybilledet, og som vil være med til at gøre det nyskabte byområde i Sydhavnen til et attraktivt opholdssted for byens borgere og gæster,” siger rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad. 

Et værk, der forandrer sig

Værket er en interaktiv installation, der består af lyde og film, som afspilles på LED-strips på hele Filmby3’s kæmpe facade. 

”Det bliver den første offentlige videoinstallation, jeg har udført, og den kommer til at ændre hele oplevelsen af bygningen og området. Værket vil forandre udtryk over en periode på ti år fra at være et langsomt roterende natursceneri med skov, have og jungle, der udvikler sig fra organisk til mineralsk natur, idet det krystalliserer over tid. Krystallisering her vil forekomme smuk, men på samme tid er den jo også ødelæggende for naturen i værket. Fragmenter svarende til vinduespartier i bygningen optræder på terrassepladsen foran bygningen, som var de faldet af under materialernes ruinøse proces. På den måde udvider elementerne filmens fysiske rammer og inkluderer derved publikum,” fortæller Jesper Just. 

Høj international kaliber

Det er Ny Carlsbergfondet, som tidligere har doneret et af Jesper Justs værker til Metropolitan Museum i New York, der har peget på den danske kunstner til projektet:

”Jesper Just er en Danmarks absolut væsentligste samtidskunstnere såvel i Danmark som på den udenlandske kunstscene takket være hans vedholdende og dybt originale måde at arbejde med film og lyd på. At han nu realiserer et af sine til dato mest ambitiøse og udfordrende værker netop i Filmbyen i Aarhus giver derfor særligt god mening og vil helt sikkert bidrage til at markere stedet fornemt på den internationale film- og kunstscene,” siger forkvinde i Ny Carlsbergfondet, Christine Buhl Andersen.