Når man træder ind i publikumstoilettet på 1. sal i Glasmuseet Ebeltoft, træder man samtidig ind i et kunstværk. Bag døren til toilettet begynder Rejsen til M31 – en totaltransformation af toilettet til et såkaldt ”undrekammer’”, skabt af glaskunstneren Steffen Dam.  

Wunderkammer i toilethøjde

Hvordan opleves et kunstværk ideelt? Svaret er, ifølge Steffen Dam, når man er helt alene og kun i selskab med sine egne tanker og sin egen nysgerrighed. Forholdene kunne således ikke være mere ideelle end på et toilet. Og netop nysgerrigheden kommer på overarbejde, når man træder ind i Rejsen til M31, som Dams nye toilettransformation hedder. Totalinstallationen fremstår som et fantasifuldt wunderkammer, der fra toilethøjde byder på en fantastisk rejse både tilbage i tiden og helt ud i universet. 

Udsigt til Mols og fjerne galakser

Til den ene side ligger barndommens land og kunstnerens erindringer, illustreret ved et landkort over Mols. Til den anden side er et kort over universet og Andromedagalaksen, også kaldet M31, som i fremtiden vil opsluge Mælkevejen og danne en ny galakse. Derudover er toiletrummet udstyret med en værktøjstavle med fintfølende instrumenter og mærkværdige måleapparater fra fremtiden, samt et stort medicinskab med rækker af prøver og præparater, som virker sært bekendte. Under loftet svæver et stort luftskib, mens en lille stjerne i spejlet fortaber sig i uendeligheden. Rejsen til M31 omringer sin beskuer og trænger sig stilfærdigt på som et både smukt, poetisk og meget konkret virvar af fantasier, minder og undersøgelser.

Om Steffen Dam

Steffen Dam (f. 1961) er udlært værktøjsmager, men forlod faget til fordel for glaskunsten i begyndelsen 1980’erne. Hans kunstneriske praksis kendetegner sig ved en suveræn beherskelse af håndværket. Som en art naturvidenskab tager hans værker sig ud som underfundige og fantasifulde udforskninger af verden og det at være menneske. Steffen Dam har gennem karrieren modtaget flere priser, og hans værker er repræsenteret i samlinger verden over, heriblandt på Museum of Arts and Design i New York, Victoria and Albert Museum i London, Museum für Kunst und Gewerbe i Hamburg, , National Museum of Scotland i Edinburgh og Toyama Glass Art Museum i Japan.