Efter store udstillinger på TATE Modern i London og Palais de Tokyo i Paris præsenterer Kunsten i Aalborg for første gang i Danmark den berlinbaserede kunstner Tino Sehgal. Værket overleveres mundtligt fra kunstneren til museet. Overleveringen er juridisk bindende, men der findes ikke en skriftlig kontrakt. Til gengæld venter der en stor oplevelse i nuet.

Normalt er kunstværker mere eller mindre fysiske objekter, som iagttages af et publikum. For Tino Sehgal er det anderledes. Hvis der ikke er mennesker, er der intet kunstværk. Der er ingen nedskrevne regler for, hvordan værket skal opføres; kun mundtlige overleveringer. Tino Sehgal bygger i sine værker bro mellem dans, leg og kunst og har vundet stor international anerkendelse for dette arbejde.

Live art

Værket, som Ny Carlsbergfondet har skænket Kunsten, hedder This Success or This Failure (2007) og er samtidig hovedværket på den kommende udstilling. Her vil kunsten som live art eller konstruerede situationer udspille sig mellem udstillingsgæsterne og lokale børn, der på skift inviteres til i mindre grupper at lege i museets store sal.

Vi er stolte over, at den kunstner, der sætter dagsordenen for nutidens live art, har valgt at udstille på Kunsten. Med generøs støtte fra Ny Carlsbergfondet får vi desuden et markant værk, som publikum uanset baggrund bliver berørt af. Det betyder, at vi er et af få museer i verden, der har et af hans værker i samlingen,” siger museumsdirektør Gitte Ørskou.

Visionært og vovet

”Tino Sehgal formår at udfordre værkbegrebet og museumsrummet som få andre kunstnere. Måden, hvormed han nedbryder skellet mellem kunstværk og beskuer og involverer os direkte, er dybt original, tankevækkende og provokerende. At erhverve og præsentere Sehgals værker er både visionært og vovet af Kunsten, og det er vi glade for at kunne honorere,” siger Karsten Ohrt, formand for Ny Carlsbergfondet.

Selv om Tino Sehgal har værker på nogle af verdens mest anerkendte museer, så er han glad for, at netop Kunsten nu får et værk af ham i sin kunstsamling.

"Jeg er meget beæret over, at Kunsten har erhvervet et af mine værker, og at det vil blive vist i den ekstraordinært smukke bygning af Alvar Aalto. I This success/This failure forsøger jeg at formidle en præmis for mit kunstneriske virke: Hvad kan vi gøre, hvis vi kun har os selv og ikke har ting eller teknologi? Jeg ved, at Kunsten har en stærk relation til lokalsamfundet, og jeg ser frem til at lære af deres formidable formidling og forhåbentlig også bidrage til den," siger Tino Sehgal.

Udstilling

Udstillingen på Kunsten vil bestå af i alt fire værker. Det centrale værk This Success or This Failure (2007) købes til Kunstens samling og realiseres i et tæt samarbejde med mere end 1000 lokale børn, som på skift skal opføre værket. Museets gæster bliver under deres besøg involveret i et legende og anarkistisk univers, hvor børnene vurderer oplevelsen med gæsterne. Var det en succes eller en fiasko? Herudover vises tre værker, der i sammenhængen giver et dybere indblik i Tino Sehgals forholdsvis lille værkproduktion: The Kiss (2002), This is Propaganda (2002) samt This is New (2003). Værkerne involverer dansere, sangere samt museets værter. Udstillingen vises i perioden 10. oktober – 25. november 2018.

Om Tino Sehgal

Tino Sehgal (f. 1976) bor og arbejder i Berlin. Han har studeret politisk økonomi, koreografi og dans ved Humboldt Universitet i Berlin og Folkwang Universität der Künste i Essen. Som den yngste kunstner nogensinde repræsenterede Tino Sehgal Tyskland ved Venedig Biennalen i 2005, og han har siden haft soloudstillinger på markante museer og udstillingssteder verden over, heriblandt Palais de Tokyo og Stedelijk Museum i Amsterdam, Museum für Moderne Kunst i Frankfurt, Institute of Contemporary Arts i London, Tate Modern i London og Guggenheim Museum i New York. Sidstnævnte erhvervede som det første museum værket This Progress i 2010.