Nevada Museum of Art i Reno har for nylig føjet en serie på fem værker af Stig Brøgger til sin samling. Den danske kunstner rejste i 1969 til det vestlige USA, hvor han skabte en række værker i ørkenen i Californien og Nevada, ligesom han stiftede bekendtskab med kunstnere som Robert Smithson, Ed Ruscha og Joseph Kosuth. Rejsen blev på mange måder formativ for Brøgger, og året efter deltog han i udstillingen “Information” på MoMA i New York. 

Udveksling på tværs af kontinenter

”Allerede tidligt i karrieren orienterede Stig Brøgger sig mod USA, og netop hans både nysgerrige og vedholdende dialog med de nyeste strømninger på den amerikanske kunstscene fik afgørende betydning for gennembruddet for konceptkunsten i Danmark. Det er netop denne både kunsthistoriske og personlige udveksling på tværs af kontinenter, der her anerkendes, og i Ny Carlsbergfondet er vi utrolig glade for at kunne imødekomme Nevada Museum of Arts ønske om at tilføje Brøggers værker i deres fornemme samling,” siger forkvinde i Ny Carlsbergfondet, Christine Buhl Andersen.

”Nevada Museum of Art er taknemlig for Ny Carlsbergfondets støtte til denne væsentlige tilføjelse til museets permanente samling. Det glæder os, at hans kunst på denne måde bliver tilgængelig for offentligheden og besøgende kunsthistorikere og -forskere i mange år fremover,” siger Ann M. Wolfe, seniorkurator og vicedirektør på Nevada Museum of Art. ”

Samtale med Smithson

Også Holt/Smithson Foundation, som varetager arven fra kunstnerne Nancy Holt (1938-2014) og Robert Smithson (1938-73), sætter snart fokus på Stig Brøgger. Her i foråret offentliggør fondet en række interviews, foredrag og lydoptagelser, bl.a. et interview mellem Stig Brøgger, Erik Thygesen og Robert Smithson. Samtalen er optaget under Brøggers første ophold i USA i en loftslejlighed i New York:

”I seks årtier udfordrede Stig Brøgger vedholdende kunstens grænser. Uanset om han arbejdede med performancekunst, maleri, fotografi eller totalinstallationer, var han kompromisløst eksperimenterende og drevet af en generøs nysgerrighed. Nevada Museum of Arts velovervejede erhvervelse af disse centrale værker vil stimulere nye forskningsmuligheder og introducere hans arbejde til et nyt publikum i USA,” siger Lisa Le Feuvre, administrerende direktør for Holt/Smithson Foundation.

Udstillingsaktuel

Nevada Museum of Arts nyerhvervelser tæller værkerne Spray (Nevada)Structure of a Circular TourMutations (Bushes, Nevada) og Stacking I & II, som alle er skabt under Brøggers ophold i USA i 1969. Værkerne indgår i museets kommende udstillinger ”Shifting Horizons” (27. marts – 1. august 2021) og ”Land Art: Past, Present, Futures” (26. juni 2021 – 2. januar 2022). 

Om Stig Brøgger

Over seks årtier, fra 1960’erne indtil i år, udforskede Stig Brøgger (1941-2021) gennem sine værker en række forskellige medier: fotografi, maleri, installationer, film, bøger, skulptur og værker i det offentlige rum. Med en uddannelsesbaggrund inden for statskundskab og fra den eksperimenterende kunstskole Eks-skolen fandt han inspiration i filosofi, populærkultur, informations- og systemteori og kunsthistorie. Hans værker er repræsenteret på en lang række museer i ind- og udland, bl.a. MoMA i New York, Moderna Museet i Stockholm, Henie-Onstad Art Center i Oslo, MACBA Archive i Barcelona, ARoS og Statens Museum for Kunst.