Helge Jacobsen (1882-1946) er i dag ukendt for de fleste, og han overskygges ofte af sin berømte far, bryggeren Carl Jacobsen. Helge udtalte selv ved flere lejligheder, at han så sin opgave som en forlængelse af sin fars virke, men at han samtidig ønskede at fremme sin egen interesse: moderne fransk malerkunst. Udstillingen og den tilhørende bog sætter fokus på tilblivelsen af Glyptotekets franske malerisamling og udfolder fortællingen om Helge Jacobsen og hans betydning for Glyptoteket og Ny Carlsbergfondet.

Et pinakotek i København

Efter faderens død i 1914 indtrådte Helge Jacobsen i Glyptotekets og Ny Carlsbergfondets ledelse. Kort efter sin indtrædelse som museumsdirektør offentliggjorde Helge Jacobsen sin ambition om at skabe et pinakotek – en malerisamling – på Glyptoteket. Pinakoteket skulle være en samling af mesterværker inden for den moderne franske malerkunst, og det var Helge Jacobsens ønske, at malerierne skulle give et bredt publikum mulighed for at opleve moderne kunst.

Særudstillingen på Glyptoteket rummer et stort udvalg af mesterværker fra samlingen præsenteret i samspil med et omfattende og ikke tidligere udstillet arkivmateriale, herunder fotografier, der udfolder historien om Helge Jacobsen.

Tæt på Helge Jacobsen

I forbindelse med udstillingen udgives i et samarbejde mellem Glyptoteket, Ny Carlsbergfondet og forlaget Lindhardt og Ringhof en bog med titlen Samleren i skyggen. Helge Jacobsens pinakotek. Bogen sætter fokus på de strategiske manøvrer, afgørende erhvervelser og forhandlinger, der betød, at Helge Jacobsen kunne opbygge en af de væsentligste danske samlinger af franske mesterværker. Bogen indeholder biografiske tekster og er rigt illustreret med over 150 historiske fotos og over 100 gengivelser af malerier fra Glyptoteket og Statens Museum for Kunst.