Dansk Kulturinstitut har med sin nye ophængning af værker fra Ny Carlsbergfondet fået et bredt udsnit af både dansk og international samtidskunst til at pryde lokalerne i Vartov i Indre By. De forskellige værker repræsenterer på hver sin måde instituttets værdier for de danske og udenlandske gæster, som dagligt besøger bygningen. Kunstnerne tæller Randi & Katrine, Per Kirkeby, Astrid Kruse Jensen, Elmgreen & Dragset, Julie Nord, Marie Lund, Thomas Bang og Günter Förg.

Mødelokale eller fuglebur?

Macaw & Macaw er en installation af Randi & Katrine, som fremover vil indgå i aktiviteterne i instituttets største mødelokale. Installationen består af to overdimensionerede Hyasinth Macaw papegøjer, der har indtaget hver sin kontorstol i lokalet. Papegøjen, som er særlig kendt for sin blå fjerpragt, er ment som en eksotisk forstyrrelse til møderummet samt en kommentar til, hvordan mødesituationen også bærer præg af en social kultur med sniksnak og hakkeorden.

Foruden de to papegøjer har Randi & Katrine tilføjet bl.a. et overskaleret spejl med klokke og en siddepind; genstande, der normalt kendes fra fuglebure. Fuglene bidrager med humor til mødelokalet og inviterer til at genoverveje lokalets rolle. Har fuglene fejlagtigt besat mødelokalet, eller er mødedeltagerne trådt ind i et kolossalt fuglebur?  

Den lyttende og den snakkende

Randi & Katrine har taget udgangspunkt i tests benyttet af coaches, hvor der bl.a. spørges til, hvilken type fugl man vil beskrive sig selv som. Papegøjen er både et socialt og et eksklusivt dyr, men den er også et dyr, som efteraber og konstant taler. De to fugle har forskellige positioner: den ene fremstår lyttende og kigger mod bordenden, mens den anden puster sig op, snakker og dominerer. Den siddeplads, man vælger i mødelokalet, vil naturligt påvirke ens position og status i mødet, men hvad sker der, når to pladser allerede er optaget af drilske papegøjer?

Randi & Katrine har med fuglenes størrelse arbejdet med skalaforhold og forskydningen af disse. Fysisk trænger fuglene sig på, så mødedeltagere ikke kan undgå at forholde sig til dem og måske vurdere, hvordan de selv vil positionere sig i mødesituationen.

Om Randi & Katrine

Randi & Katrine er en dansk kunstnerduo bestående af Randi Jørgensen (f. 1974) og Katrine Malinovsky (f. 1976). Randi & Katrine har arbejdet sammen siden 2004, hvor de begge gik på Det Kgl. Danske Kunstakademi. Duoens værker er ofte skulpturelle installationer, som fordrer en refleksion over det velkendte og giver et nyt blik på verden. Macaw & Macaw var oprindeligt skabt til Kunstforeningen Gl. Strands Montanasal, men er nu fløjet fra reden og har okkuperet Dansk Kulturinstitut.