Carlsberg Laboratorium, J. C. Jacobsens Have, Den Lille Havfrue, Ny Carlsberg Glyptotek og Elefantporten på Carlsberg. Såvel udenlandske turister som københavnere, der færdes hjemmevant i byen, er stødt på arven efter Carlsbergs stifter, brygger J.C. Jacobsen, og hans søn Carl Jacobsen. Om det er bygninger, monumenter, skulpturer, seværdigheder eller en have i ly for byens larm og trængsel vil mange mennesker have nydt de aftryk, som bryggerne har sat på Københavns bybillede og historie.

Valby – København K – Hillerød

Med Carlsbergfamiliens nye digitale kort i hånden kan du nu vandre gennem den storslåede kulturhistoriske arv, som stiftelsen af bryggeriet Carlsberg samt den senere oprettelse af tre fonde og to museer har lagt grundsten til. Kortet viser vej til 24 historiske steder i Carlsbergfamiliens historie - fra Valby, hvor J.C. Jacobsen grundlagde sit bryggeri i 1847, og helt til Hillerød, hvor han senere i 1859 efter en stor brand på Frederiksborg Slot opførte Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg.

”Det er et lille stykke Danmarkshistorie, som Carlsbergfamilien nu bidrager til at fortælle i en form, der kan bruges direkte af alle, som færdes i København. Kortet kan bruges til konkrete vandringer i de gamle bryggeres fodspor, eller det kan anvendes spontant af turister, der står ved eksempelvis Den Lille Havfrue og gerne vil vide mere om historien bag skulpturen,” siger Carlsbergfondets bestyrelsesformand Flemming Besenbacher og fortsætter:

”Både J.C. og Carl Jacobsen var passionerede i alt, hvad de arbejdede med, og det skinner igennem i alle de bygninger, monumenter og skulpturer, som de har opført eller muliggjort takket være donationer. Jeg er meget glad for, at vi nu har et site og et materiale, som introducerer den fantastiske historie og den vigtige arv, som de to bryggere har efterladt til gavn og glæde for os alle”.

Digitalt og analogt

Sitet findes på både dansk og engelsk og indeholder udover det digitale kort ’24 aftryk på København – et opdagelseskort’ to korte biografier over J.C. og Carl Jacobsen. Desuden kan man finde information om Carlsbergfamilien, dens medlemmer, historie og sammenhæng – både i fortid og nutid. Såvel fondenes som Carlsbergs arkiver er blevet flittigt besøgt under tilblivelsen af formidlingsmaterialet, så du kan opleve originalt billedmateriale, anderledes anekdoter og særlige historiske detaljer.

Som supplement til det digitale kort er der udarbejdet trykte kort med nedslag i København og Hillerød – også i både dansk og engelsk udgave. Disse kan rekvireres på Ny Carlsberg Glyptotek, Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg og på Københavns officielle turistinformation, Copenhagen Visitor Service, Vesterbrogade 4.

Besøg sitet her

Om Carlsbergfamilien

Verdens tredjestørste bryggeri Carlsberg A/S, tre fonde, to kulturbærende museer og et forskningslaboratorium. Carlsbergfamilien er vidtfavnende. Her udfoldes ambitiøs international bryggerivirksomhed, forskning og innovation samtidig med, at der ydes støtte til det ypperste inden for videnskab, kunst og kultur.

Carlsbergs grundlægger, J.C. Jacobsen, besluttede i 1876 at testamentere hele sit livsværk til Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Han var overbevist om, at Carlsberg bedst kunne fremtidssikres, hvis nogle af landets klogeste hoveder stod i spidsen for bryggeriet. Det blev derfor Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskabs opgave at udpege de fem professorer, som skulle varetage ledelsen i både bryggeriet og Carlsbergfondet, som blev oprettet ved samme lejlighed. Sådan er det stadigvæk.

Carlsbergfamilien er stadig i dag knyttet sammen af kvalitet, ansvarlighed og samfundssind. De samme værdier, som J.C. Jacobsen lagde til grund for Carlsbergfondet i 1876.

Læs mere om Carlsbergfamilien