Hanne Nielsen & Birgit Johnsen
Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat på kr. 175.000

Fra bestyrelsesmedlem Morten Kyndrups tale ved prisoverrækkelsen:

”Når Hanne & Birgit gør noget, går de all in. Et tidligt videoværk, hvor de to kunstnere river løg, er på mange måder emblematisk for deres arbejde. En helt banal handling bliver til noget fuldstændig påtrængende. Til et rum, man ikke havde set komme. Det kommer til at virke på én gang stærkt og fandenivoldsk. Og samtidig skrøbeligt og sanseligt.”

Peter Linde Busk
Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat på kr. 175.000

Fra bestyrelsesmedlem Stine Høholts tale ved prisoverrækkelsen:

”De sidste 10 år har Peter Linde Busk markeret sig med et sammenhængende kunstnerisk udtryk, som er resultatet af stor materialebevidsthed og langsommelige arbejdsprocesser. Hans værker har faglig tyngde gennem deres mange kunsthistoriske og litterære referencer. Men også lethed, liv og ironi med deres helt særlige titler, der rammesætter vores forståelse.”

Anne-Louise Sommer
Carl Jacobsens Museumsmandslegat på kr. 175.000

Fra bestyrelsesformand Christine Buhl Andersens tale ved prisoverrækkelsen:

”Med Anne-Louise Sommer ved roret har Designmuseum Danmark indtaget sin retmæssige plads i det danske museumslandskab. Den faglige profil er blevet styrket. Der er skaffet betydelige eksterne midler til både udstillinger og ombygninger. Besøgstallet er femdoblet. Og sammen med sine medarbejdere har Anne-Louise skabt en flot række af særudstillinger samt en tidssvarende præsentation af samlingen.”
 
Om Ny Carlsbergfondets Kunstpriser
Brygger Carl Jacobsen, Ny Carlsbergfondets stifter, har fødselsdag den 2. marts, og i den anledning uddeler fondet hvert år priser til dansk kunst ved en faglig reception i Festsalen på Glyptoteket. Med kunstpriserne anerkender fondet personer, der yder en særlig indsats i det danske kunst- og museumslandskab. At værdsætte og fremhæve kunstneres og museumsfolks præstationer over tid er til gavn for hele kunstlivet i Danmark, og prisuddelingerne er derfor en naturlig del af Ny Carlsbergfondets virke.

Mere om årets prisvindere

Hanne Nielsen og Birgit Johnsen er begge uddannet ved Det Jyske Kunstakademi og har siden 1993 arbejdet sammen. Deres arbejde indbefatter video, installationer, dokumentar og fotografi og kredser ofte om stereotyper, køn og tilsyneladende banale hverdagssituationer. Ofte sat på spidsen i groteske og humoristiske scenarier, som en slags parodi på den moderne tilværelse. Hanne & Birgit har udstillet hyppigt i ind- og udland, ligesom deres værker er repræsenteret på en række danske museer.

Peter Linde Busk er uddannet ved Royal Academy of Art i London og bor og arbejder i dag i Faxe, Berlin og Athen. Hans værk er ligeså alsidigt og spreder sig over maleri, collage, grafik, skulptur og tegning. Busks billedunivers er ofte befolket med skæve, forvrængede figurer og beskæftiger sig ofte med overgange, modsigelser og grænser. Grimme og ukontrollerede elementer står således typisk i skarp kontrast til den omhyggeligt ornamenterede og grundigt udformede materialitet i Busks værker.

Anne-Louise Sommer har siden 2011 været direktør for Designmuseum Danmark. Inden da var hun lektor i kunsthistorie på Aarhus Universitet, og som lektor og siden konstitueret rektor ved Danmarks Designskole stod hun for skolens opgradering til højere læreranstalt frem til fusionen med Kunstakademiets Arkitektskole. På Designmuseum Danmark har Sommer styrket sammenspillet mellem forskning og formidling, både når det gælder særudstillinger og museets samlingspræsentationer. Derudover har museet iværksat en gennemgribende forbedring af publikumsforhold, der også tæller en omfattende renovering af den gamle museumsbygning i Bredgade.