Hvordan kan samtidskunsten forandre kirkens rum og ritualer? Hvem var den glemte, bipolare arkitekt og designer Knud V. Engelhardt, der tegnede plakater for De Københavnske Sporveje? Hvilken rolle spiller Greta Thunbergs blik i kunst og visuel kultur?

Det er nogle af de emner, der nu skal undersøges af kunstvidenskabelige forskere under Ny Carlsbergfondets Forskningsinitiativ. I alt otte forskningsprojekt-ansøgninger er netop blevet imødekommet. Med de seneste bevillinger er antallet af forskningsprojekter i Ny Carlsbergfondets Forskningsinitiativ oppe på 61. 

Bro mellem universiteter og museer

Initiativet blev skudt i gang i 2010 med det formål at generere ny kunstvidenskabelig viden og samtidig bygge bro mellem universiteternes og museernes forskning. Forskerne er således ansat på et universitet, men deler deres arbejdstid med museerne.

I den samarbejdsmodel, Ny Carlsbergfondet har iværksat, afhænger vidensudvekslingen ikke alene af god vilje og skåltaler, siger bestyrelsesmedlem i fondet, professor Morten Kyndrup.

”Modellen sikrer, at de forskere, der konkret er tale om, for det første har et forskningsområde, som et museum finder relevant og centralt. For det andet kommer forskerne bl.a. gennem undervisningsforpligtelsen til at formidle både deres museale forskningsområde ind i universitetet – og deres universitære forskningsmiljø ud i museet,” siger Morten Kyndrup.

Kvindemuseet opruster på forskningen

Blandt de otte bevillingsmodtagere er Kvindemuseet i Aarhus, der i et samarbejde med Aarhus Universitet vil ansætte en forsker, som skal undersøge pigens status som både overset billedmotiv og væsentlig betydningsbærer i kunst og visuel kultur:

”Kvindemuseet ønsker – med Aarhus Universitet som medansøger og med udgangspunkt i museets vision om at være førende dialogskaber i forhold til kønnets betydning i samfundet – at undersøge denne nyere udvikling af pigens æstetiske og politiske status,” siger Kvindemuseets direktør, Julie Rokkjær Birch.

De otte projekter er:

Postdoc:

Arbejdstitel: "Pigens blik - Køn, politik og æstetik"
Museum: Kvindemuseet
Universitet: Aarhus Universitet

Arbejdstitel: "Sted og nærvær på tværs af digitale og fysiske domæner"
Museum: Frederiksbergmuseerne
Universitet: ITU

Arbejdstitel: "Det distribuerende kunstmuseum"
Museum: Museet for samtidskunst
Universitet: Københavns Universitet

PhD:

Arbejdstitel: "Det moderne kunstmuseum som dannelsesinstitution"
Museum: Louisiana Museum of Modern Art
Universitet: Aarhus Universitet

Arbejdstitel: ""Hvad hånden formed…." Folkekirkens indre fra år 1900 til i dag"
Museum: Nationalmuseet
Universitet: Københavns Universitet

Arbejdstitel: "Museum for fremtiden: praksisbaseret kuratorisk forskning i samtidskunstens fremstilling af tid"
Museum: Kunsthal Aarhus
Universitet: Aarhus Universitet

Projektstøtte:

Arbejdstitel: "Knud V. Engelhardt - en designhistorisk monografi"
Institution: Designmuseum Danmark
Stipendiat: Line Hjorth Christensen

Arbejdstitel: "Opdagelsen af den danske Guldalder"
Institution: Statens Museum for Kunst
Stipendiat: Rasmus Kjærboe

Læs mere om Ny Carlsbergfondets Forskningsinitiativ.