Der er tale om en samling af primært grafiske værker, men også skitsebøger og malerier af Anne-Birthe Hove (1951-2012), som var én af Grønlands betydeligste billedkunstnere. Samlingen giver et unikt indblik i Hoves vidtfavnende arbejde og skal på sigt overgå til Grønlands kommende Nationalgalleri for Kunst. En gruppe bestående af repræsentanter fra Grønlands Nationalmuseum og Arkiv, Statens Museum for Kunst, Nuuk Kunstmuseum og Fonden til oprettelse af Grønlands Nationalgalleri for Kunst er gået sammen om erhvervelsen.

Livet, naturen og menneskene

Hoves arbejde rummer både det figurative og det abstrakte. Hun kan skildre druk og elendighed, tunge boligblokke, familieliv foran fjernsynet og ravne i blæst og regn. Men hun mestrer også det abstrakte, når hun formidler sine sansninger af landskabet og naturen i Grønland. Hun kan som få indfange essensen af linjer i sne. Hove har en særlig evne til at give plads til tomheden, når hun spænder fladen ud mellem elementerne i billedrummet.

Samlingen rummer værker fra start til slut, fra Hoves tidlige studietid frem til hendes død. Som helhed er den dermed et vigtigt kunstnerisk vidnesbyrd om Grønlands nyere historie, ligesom den giver et særligt indblik i forholdet mellem Grønland og Danmark; fra da Grønland var et dansk amt, til Hjemmestyre og frem til Selvstyre i 2009.

Et nationalgalleri på tegnebrættet

En kreds af billedkunstnere har gennem en årrække arbejdet på at realisere Grønlands kommende Nationalgalleri for Kunst, som skal rumme centrale samlinger af Grønlands kunst. Museet er endnu kun på tegnebrættet. Arkitektkonkurrencen blev i 2010 vundet af BIG (Bjarke Ingels Group), og man håber at opføre det nye byggeri indenfor en overskuelig årrække.

Om Anne-Birthe Hove

Anne-Birthe Hove (1951-2012) var uddannet fra Grafisk værksted i Nuuk, Designskolen i Kolding og Det Kgl. Danske Kunstakademi i København. I mere end 40 år prægede hun den grønlandske kunstscene med sine værker, men også som underviser på Grønlands kunstskole og som medstifter af både KIMIK (den grønlandske kunstnersammenslutning) og sidenhen Fonden for Grønlands Nationalgalleri for Kunst. Hove døde i 2012 på Bornholm.