Den amerikanske kunstner Spencer Finch (f. 1968) hører til den internationale kunstscenes superliga. Han har udstillet verden over, ligesom han står bag en række monumentale kunstneriske udsmykninger i det offentlige rum, bl.a. den meget roste installation Trying to Remember the Color of the Sky on That September Morning til National September 11 Memorial and Museum i New York.

At sanse verden
Forud for det konkrete arbejde med værket til Aalborg Universitet har Spencer Finch nøje studeret naturen uden for universitetet. De knap 300 specialedesignede glasplader, som installationen består af, er monteret ud mod det store vinduesparti i bygningen Create, så de på en og samme tid bliver en del af og en fortolkning af udsigten til Limfjorden. Synkront med naturfænomenerne udenfor skifter Spencer Finchs myldrende glasinstallation karakter under dagens skiftende lys- og vejrforhold.

”Med Spencer Finch lander en international stjernekunstner i Aalborg. Hans store glasinstallation er smukt integreret i det nye universitetsbyggeri. Værket er som en fjer, der kilder os på kinden og beder os om at være til stede i vores umiddelbare sansning af verden. Det får os til at lægge mærke til skyerne udenfor og tågebrisen, som letter over Limfjorden om morgenen, ” siger medlem af Ny Carlsbergfondets bestyrelse, Stine Høholt.

Luftstrømme i det store rum betyder ligeledes at glasinstallationen hele tiden bevæger sig i en stille rytme, der ligeledes mimer naturens foranderlighed udenfor.

”Spencer Finch har formået at integrere mange elementer i sit værk, og det samlede resultat er formidabelt. Værket spiller på fornemste vis sammen med både bygningens indre og med fjorden udenfor. Det er konstant foranderligt med en enorm virkning i rummet”, siger rektor ved Aalborg Universitet, Per Michael Johansen.