Der er en kraft i Kirkebys maleri, som næsten undslipper sproget. Og i dette maleri overvældes man af et hav af lysende grønne farver. Men hos Kirkeby kommer lyset ikke ud af ingenting. Han synes at hente det frem i mørket, i billedets mange bagvedliggende farvelag, som kun er delvist synlige. 

Bølger af grønt

Kirkebys livslange interesse for naturen og hans uddannelse som geolog er fremtrædende i dette billede. Strukturerne vækker mindelser om tektoniske plader og tværsnit af jordlag, eller som titlen antyder, bløde bølger af grønt. Ned gennem billedet løber kædeformationer af grønne felter i forskellige nuancer. Nogle forekommer at være i en nedadgående, sidelæns eller opadgående bevægelse. På den måde skabes der en mærkbar spænding i billedet, som trækker i forskellige retninger. Kirkeby skaber sammenhæng mellem felterne med sine karakteristiske skraveringer. De både udpeger og omkranser bestemte områder og skaber samtidig forbindelse mellem sig. Med få enkle farvedetaljer, en lilla, lidt orange og en lysende gul, intensiverer han den grønne. 

The Art Institute of Chicago

The Art Institute of Chicago blev grundlagt i 1879 som både museum og kunstakademi. Stedet har i dag en fast samling bestående af næsten 300.000 genstande, som er fordelt på museets 11 afdelinger. Museet er med sine godt 90.000 kvadratmeter det næststørste i USA lige efter the Metropolitan Museum of Art i New York. Blandt museets hovedværker i den moderne afdeling kan nævnes værker af kunstnere såsom Jackson Pollock, Eva Hesse, David Hockney, Ellsworth Kelly, Cindy Sherman, Cy Twombly og Gerhard Richter.

Om Per Kirkeby

Per Kirkeby (1938-2018) er en af de vigtigste repræsentanter for moderne dansk kunst. Han blev uddannet geolog i 1964 og foretog mange rejser og ekspeditioner til bl.a. Grønland, Centralamerika og Norge. Sideløbende med sine naturvidenskabelige studier gik han på Den Eksperimenterende Kunstskole, også kaldet Eks-skolen. Hans sans for geologi er et motiv i mange af hans værker, som er repræsenteret i samlinger verden over, bl.a. Centre Pompidou i Paris, MoMA i New York og Tate Modern i London.