Hun er boksemester, tidligere skønhedsdronning, skuespiller, kunstner, kvinde og med egne ord en kamæleon. Simon Fujiwaras omfattende videoinstallation Joanne fra 2016/18 viser kunstnerens tidligere lærer Joanne Salleys mange ansigter. Værket tager beskueren på en kalejdoskopisk rejse ind i, hvad der synes at være Joanne Salleys livsverden gennem dokumentariske klip, håndholdte mobilvideoer og glimt fra reklamefotooptagelser med Salley som model.

At genskabe et image

Den nyerhvervede videoinstallation, der for tiden vises på ARKEN, består af en 12 minutter lang video og tre reklamesøjler formgivet i en strømlinet, kommerciel storcenteræstetik. I filmen møder beskueren Joanne Salley, der i sin tid som skolelærer blev offer for en skandale i de engelske tabloidaviser, da hendes elever fra den prominente drengeskole Harrow School i London fandt og delte private fotografier af hende topløs. Episoden ødelagde hendes image og karriere. Med afsæt i Salleys skæbne, forbrugerindustrien og mediernes manipulerende virkemidler undersøger Fujiwara muligheden for at genskabe Salleys image. Joanne Salley spiller hovedrollen som sig selv, men også som det menneskelige brand, der skal sælges og iscenesættes.

Billedets magt

Joanne er et hovedværk i Fujiwaras vidtrækkende praksis og en forførende og alarmerende konkret illustration af billedets magt. En problematik, som er allestedsnærværende i et samfund, hvor identitet, selvbillede og selviscenesættelse i stigende grad former vores liv online. Nu kan ARKEN føje Fujiwaras værk til sin samling af dansk og international samtidskunst, og Joanne kan allerede nu og frem til 1. november opleves på museet i Ishøj.

Om Simon Fujiwara

I sine værker undersøger Simon Fujiwara (f. 1982) de underforståede modsætninger i imageskabelse og historiefortælling, fra sociale medier og selv-præsentation til marketing og historieskrivning, og afslører kompleksiteten og paradokset i vores samtidige higen efter iscenesættelse og autenticitet. Fujiwara arbejder på tværs af medier – fra skulptur og installation til video og maleri og med inspiration fra så forskellige verdener som reklame og arkæologi. Han har talrige solo- og gruppeudstillinger bag sig og er repræsenteret i museumssamlinger, bl.a. på Centre Pompidou i Paris, MoMA og Guggenheim Museum i New York.