Med støtte fra Ny Carlsbergfondet og Augustinus Fonden har Den Hirschsprungske Samling erhvervet et vigtigt selvportræt af Vilhelm Hammershøi (1864-1916). Museet rummer i forvejen 16 malerier af den internationalt berømmede kunstner, men dette er det første selvportræt, som nu kan ses i samlingen.

Af fineste karat

Den Hirschsprungske Samling har erhvervet værket direkte fra privateje. ”Vi er utrolig taknemmelige for, at sælger præcis ønskede at tilbyde værket til Den Hirschsprungske Samling. Rent kompositionelt er det et maleri af fineste karat. Her kan vi se Hammershøis interesse for spillet mellem lys og skygge, der er et gennemgående tema i mange af hans værker. Selvportrættet fortæller historien om en kunstner, der er ved at finde sine egne ben i såvel kunstverdenen som privat. Hammershøis selvportræt føjer et vigtigt lag til en central kunstner på Den Hirschsprungske Samling”, siger museets direktør Gertrud Oelsner.

Tvetydig og uudgrundelig

Værket er malet levende og vibrerende med Hammershøis følsomhed. Kunstneren er elegant klædt i jakke og slips. Med ansigtet let fremskudt mod beskueren fremstiller han sig selv som nysgerrig, tvetydig og uudgrundelig.

Selvportræt er malet under kunstnerens bryllupsrejse i 1891, og det tilhørte længe Hammershøis familie og ved kunstnerens død hans yngre bror, maleren Svend Hammershøi. Efter Svend Hammershøis død overgik det til søsteren Anna Hammershøi, og herfra blev det solgt på auktion i 1955.

Betydningsfuld Hammershøi-samling

Den Hirschsprungske Samling rummer en af de mest betydningsfulde Hammershøi-samlinger i verden. Museets stifter Heinrich Hirschsprung erhvervede tidligt værker af Hammershøi. Det første, En gammel kone (1886), allerede i 1888, og i 1896 erhvervede Hirschsprung et af kunstnerens hovedværker, Portræt af en ung pige. Kunstnerens søster. Anna Hammershøi (1885), et værk, der for alvor var med til at slå Hammershøis position i den unge generation fast. Sidste år arvede museet værket Sovekammer (1890) fra den nu afdøde engelske kunsthandler Lady Jane Abdy. Foruden malerier rummer Den Hirschsprungske Samling også tegninger, fotografier og breve, heriblandt flere fra bryllupsrejsen i 1891.

Selvportrættet vil kunne ses på museet fra onsdag den 26. juni.