Patricia Piccinini (f. 1965) er en vigtig stemme på den internationale samtidskunstscene. Hendes kunstneriske univers, der er befolket af maskine-, celle- og fabeldyr, præsenterer os for forskellige fremtidsscenarier, hvor grænserne mellem det kunstige og det naturlige bliver udvisket.

Værket The Struggle (2017), som ved hjælp af midler fra Ny Carlsbergfondet nu er tilføjet til ARKENs permanente samling, præsenterer to foruroligende antropomorfe scootere, som er muteret til hybriddyr i kamp om liv og død.

Natur og teknologi

Selve motivet bygger på et velkendt scenarie fra den vilde natur: et sultent løvelignende rovdyr er i færd med at nedlægge sit bytte; et dådyrlignende væsen, der netop er ved at erkende sin skæbne. Piccinini har hentet inspiration hos de dramatiske serier af løver og heste i værker af den romantiske maler George Stubbs (1724-1806). Men selvom motivet med de kæmpende dyr er velkendt fra kunsthistorien, fremstår det alligevel fremmed. De to hybriddyr er på samme tid dyriske og teknologiske, og fascinerer og forundrer med deres livagtighed. Værket undersøger således, hvordan vi lever og skaber relationer i en højteknologisk tid, hvor det naturlige og kunstige muterer og forbinder sig på nye måder.

Postpop-tradition

Værkets glinsende materialer indskriver værket i en postpop-tradition, hvor forførende, blanke overflader er forbundet med konsumkultur og higen efter statisk finesse og skønhed. Gennem postpop og hyperrealisme inviterer Piccinini os ind i en virkelighedstro verden, hvor vi oplever os selv i relation til nye livsformer. En verden, hvor mennesket lever side om side med hybride livsformer i kombinationer mellem menneske, maskine og dyr.

Kommende udstilling

I 2019 kan værket opleves på ARKENs store, sanselige soloudstilling, der for første gang folder Piccininis oeuvre ud i dansk museumssammenhæng. Udstillingen udbygger et allerede eksisterende udstillingsspor om økologi og det antropocæne, som ARKEN har udforsket med både GYS! Er den levende, NATUR/RETUR samt den nuværende udstilling Kære Planet.

Om Patricia Piccinini

Patricia Piccinini (f. 1965) er født i Freetown i Sierra Leone, Vestafrika. I dag bor og arbejder hun i Melbourne, Australien. Hun har en bachelor i økonomihistorie fra Australian National University og en bachelor i billedkunst fra Victorian College of the Arts i Melbourne. Piccinini har udstillet verden over i solo- og gruppeudstillinger og er repræsenteret i en række museumssamlinger heriblandt National Museum of Women in the Arts (Washington DC), Thomas Olbricht Collection (Berlin), Middelheim Museum (Antwerpen), National Gallery of Australia og Queensland Art Gallery. Piccinini repræsenterede Australien ved Venedig Biennalen i 2003.