De fem værker kommer fra tre forskellige projekter fra de seneste år: Unit 1: 3583 Dubois (2019), The Body, the Mind, This Constructed World (2018) og Glasur Stykker (2017–18). De illustrerer hver især forskellige aspekter af Ruhwalds mangefacetterede keramiske praksis. Keramikken spænder fra stedsspecifikke fabulationer over urbane forhold i USA, som det ses i Marker #1, til undersøgelser af den danske glasurtradition, som særligt kommer til udtryk i de tre Glasur Stykker.

Brændt lejlighed i Detroit

Marker #1 relaterer sig til Ruhwalds stedsspecifikke installation Unit 1: 3583 Dubois. Installationen er permanent og finder sted i en lejlighed i Detroit. Den peger på det tab af historier og minder, som byen har lidt i form af forladte og nedrevne bygninger. Unit 1: 3583 Dubois består af en række rum og korridorer malet kulsorte. Rundtomkring i den seksværelsers store lejlighed er der placeret ”Markers”, som Ruhwald kalder dem, menneskestore, keramiske, sorte dråbeformer. Ild er et gennemgående element i installationen, som både er et billede på Detroits destruktion, men også transformation og fornyelse. Samtidig er ilden – brændingen – et vigtigt element i arbejdet med keramik.

At arbejde intuitivt

Ruhwalds værkrække Glasur Stykker er en undersøgelse af forskellige keramiske glasurer. For Ruhwald var arbejdet med glasurstykkerne at sammenligne med at tegne, da det er et intuitivt arbejde. Glasurarbejdet er en måde at undersøge materialet og et sted, hvor der kan opstå nye muligheder. Dele af hans værker mimer keramikkens oprindelige anvendelse, nemlig brugsobjekter i form af skåle, lamper eller andet, som det keramiske materiale, historisk set, er blevet anvendt til. For Ruhwald er det spændende, når forskydningen af enkle elementer får værket til at opføre sig på en uventet måde. 

The Art Institute of Chicago

The Art Institute of Chicago, som nu kan tilføje værkerne til sin samling, blev grundlagt i 1879 og er et af de ældste og største kunstmuseer i USA. Museet besidder en samling, som spænder bredt fra kinesiske bronzegenstande til moderne design og installationskunst. The Art Institute of Chicago ejer i forvejen værker af flere danske designere, såsom Nanna Ditzel, Finn Juhl og Hans Wegner.

Om Anders Ruhwald

Anders Ruhwald (f. 1974) er en dansk keramiker og designer. Han er uddannet fra Glas- og Keramikskolen på Bornholm (nu Det Kongelige Akademi - Design, Bornholm) og Royal College of Art i London. Ruhwald bor og arbejder i Chicago og Detroit. Han er tidligere leder af den keramiske afdeling på Cranbrook Academy of Art i Ann Arbor, Michigan. Anders Ruhwald er, udover The Art Institute of Chicago, repræsenteret i samlinger som Victoria and Albert Museum, London, Designmuseum Danmark og Musée des Arts Décoratifs, Paris.