En over to meter høj skulptur skabt af billedkunstneren Tal R er landet foran Skive Gymnasium. Den forestiller adskillelige fugle, der synes at være smeltet sammen. Skulpturen blev indviet den 30/3 i forbindelse med gymnasiets nu afsluttede renovering, der gør arealet foran hovedindgangen mere indbydende for studerende og besøgende.

"Man ser tre fuglekroppe, én står op de andre to ses ved siden af den. Men der er for mange ben og haler, noget er ude af tælling. Det bliver således også en abstrakt oplevelse at se på den, og opgaven for mig har været at få beskueren med på den præmis,” forklarer Tal R om sit nye værk.

Håndlavet monument
De monumentale fugle har han selv formgivet i ler og derefter støbt i bronze.

”Grundstrukturen er svejset op med jernstænger, derefter kom tonsvis af ler til mit værksted, hvor jeg bankede fuglene op. Jeg brugte hele kroppen, jeg kravlede rundt på leret og slog det med hænder, albuer, knæ og fødder. Der var ikke noget med at lave en lille model og så få andre til at bygge den i stort format.”  

Selvom Tal R hovedsageligt er kendt for sin konceptuelle tilgang til maleriet, hvor han frit genforhandler forholdene mellem figuration, perspektiv og repræsentation, har han også tidligere arbejdet med skulptur og installation. Til dette nye værk i Skive oversatte han nogle af de samme problemstillinger direkte til skulpturmediet: ”Den overordnede idé begyndte med en tegning, jeg lavede, hvor man ser fuglene bag hinanden, og dét accepterer man, fordi man accepterer perspektivet. Derfra kom ideen til at bygge tegningen som skulptur,” udtaler han.

69 dage på gymnasiet
Tal R fortæller også om historien bag værkets titel Fugle flyver af og til bort, der er valgt med udgangspunkt i minder fra hans egen gymnasietid: ”Jeg fik ordene fra en sang, der hedder Duerne flyver med tekst af Klaus Rifbjerg og musik af Bent Fabricius-Bjerre. Det er en smuk sang, som jeg hørte i 1.G. Jeg gik på gymnasiet i 69 dage. Jeg elskede at gå på gymnasiet, men gymnasiet elskede ikke mig. Jeg vidste hurtigt, at jeg var en af de fugle, der måtte flyve bort før tid. Nogle flyver til tiden, andre flyver for sent. Da jeg fik denne opgave, vidste jeg instinktivt, at det skulle omhandle den sang.”

Ny Carlsbergfondets bestyrelsesmedlem Stine Høholt siger om værket:

”På den ene side tager Tal Rs skulptur livtag med fuglen, som er et stærkt symbol på frihed og udlængsel. Samtidigt viser værket os, at en fugl nogle gange bare er en fugl. Den pludrer, og den er pjusket – intetanende om hvad den symboliserer for mennesker. Med sin egensindige, håndholdte og skæve skulptur beviser Tal R endnu engang sin styrke som en kunstner af international format, der formår at håndtere verden uden at drukne i dens kompleksitet.”