I 2010 besluttede Danh Vo at skabe en nøjagtig kopi af den franske billedhugger Frédéric Auguste Bartholdis skulptur Frihedsgudinden fra 1886. Det blev til det skulpturelle projekt We the People (detail) – en 1:1 reproduktion af et af verdens mest velkendte ikoner. Vo valgte dog at lade statuen forblive usamlet, så den består af mere end 300 kobberdele, der helt efter hensigten vil forblive adskilte og udstillet forskellige steder rundt om i verden. Med donationen fra Ny Carlsbergfondet vil en af delene fremover indgå i Guggenheims faste samling.

En velkendt venstre hånd

Værket reproducerer Frihedsgudindens venstre hånd. Mens mange af de andre enkeltdele i serien fremstår som nærmest abstrakte former, er lige præcis denne detalje genkendelig i sin form. Bartholdis Frihedsgudinde holder en tavle i hånden, hvorpå datoen for den amerikanske uafhængighedserklæring står indskrevet. Men Vos tomme kobberhånd hviler på en synlig træstøtte og inviterer dermed beskueren til at reflektere over statuens symbolværdi. Den opfordrer beskueren til at forholde sig til begrebet ”frihed” og til den skrøbelighed, der uundgåeligt følger med, når et enkelt objekt får tillagt stor betydning.

Et fragmenteret verdenssymbol

Med det skulpturelle projekt We the People (detail) har Vo taget et velkendt ikon og, gennem sin kunstneriske praksis, ændret dets udtryk. Han har givet beskueren mulighed for at opleve Frihedsgudinden på helt nært hold og præsenterer dermed nye og mere værknære perspektiver på statuen. Hvad sker der, når noget så velkendt i sin helhed brydes op og udstilles separat som fragmenterede og adskilte dele? Symbolværdien i Frihedsgudinden som helhed bliver i værket We the People (detail) brudt op i detaljer, og beskueren opfordres til at forholde sig til begrebet frihed og til dette, i Vos værk, fragmenterede ikon: Frihedsgudinden.

Udstilling og katalog

Værket kunne opleves som en central del af Danh Vos retrospektive udstilling Danh Vo: Take My Breath Away på Guggenheim Museum i New York, der løb i perioden 9. februar – 9. maj 2018. I forbindelse med udstillingen bekostede Ny Carlsbergfondet et omfattende katalog, der er den første akademiske monografi om Vos arbejde.

Til efteråret kan udstillingen Danh Vo: Take My Breath Away opleves på Statens Museum for Kunst i København. Udstillingen er tilrettelagt i samarbejde med Guggenheim og vil være den hidtil mest omfattende udstilling med Danh Vo på dansk grund.

Om Danh Vo

Danh Vo (f. 1975, Vietnam) er vokset op i Danmark og er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i København og Städelschule i Frankfurt. Han bor og arbejder i dag primært i Berlin og Mexico City. Vo repræsenterede Danmark ved Venedig Biennalen i 2015 og har haft store soloudstillinger på museer rundt om i verden, bl.a. Royal Academy of Arts i London, Artist Space i New York, Kunsthalle Basel og Museo Jumex i Mexico City.