De fire malerier og ti tegninger er udført af Jesper Christiansen i perioden 2017-20 til udstillingen ”De fire årstider” på Odsherreds Kunstmuseum.

Med værkerne undersøger og udfolder Christiansen landskabet omkring Odsherred, hvor han bor og arbejder. Det var først i 2014, at kunstneren begyndte at arbejde med landskabet som motiv, men siden da har han været fascineret af naturen og dens foranderlighed.

Summer surprised us…

Maleriet Summer surprised us… viser et kuperet landskab med kornmarker, træer, Odsherreds Kunstmuseum og en blå himmel. I det nederste højre hjørne ses en lille rød havetraktor, mens der i venstre hjørne er påskrevet citater med hvid skrift. Citaterne henviser til T.S. Eliots ”The Waste Land”. Summer surprised us… er, ligesom de resterende værker, som indgik i udstillingen, langsomt og udførligt.

Jesper Christiansen har fundet inspiration til værkets komposition hos 1700-tals maleren Nicolas Poussin, som arbejdede med nogle bemærkelsesværdige størrelsesforhold. I Summer surprised us… er kornet fx mærkværdigt højt i forhold til havetraktoren. Historien fungerer på farvens præmisser, da den røde havetraktor fungerer som en vigtig komplementærfarve i værket.

Referencer og associationer

Jesper Christiansens værker besidder en særlig detaljerigdom, som blander landskabsmotiver med indskrevne citater fra litteratur og musik. Grundet maleriernes udprægede detaljegrad kræver de en ro og tålmodighed fra beskuerens side. Ved hjælp af en sort grunderingsfarve, der danner basen for malerierne, lyser motivet op fra den mørke baggrund. Det er en lang associationsrække, som beskueren inviteres til at finde mening i.

Christiansen arbejder ofte i serier, hvor han i en periode beskæftiger sig med et særligt motiv eller en bestemt emnekreds. I flere af disse serier har han taget udgangspunkt i litteraturen, som han referer til både i form af motiv, symboler og titel. Med værkerne til udstillingen ”De Fire Årstider” har han bl.a. taget udgangspunkt i Martin A. Hansens ”Løgneren”, som blev skrevet under et ophold i Odsherred. Andre malerier indeholder referencer, som knytter sig til området, fx Malergården, som var kunstnerfamilien Swanes hjem, og som i dag er en del af Museum Vestsjælland.

En cykeltur gennem Odsherred

Odsherred Kunstmuseum er museum for Danmarks fjerde kunstnerkoloni, Odsherredsmalerne, der tæller kunstnere som Karl Bovin, Kaj Ejstrup, Lauritz Hartz, Ellen Krause, Viggo Rørup og Victor Brockdorff. De vendte i 1930’erne København og det abstrakte maleri ryggen og drog til Odsherred for at male landskaber. De formåede af sætte det naturalistiske maleri på dagsordenen igen.

Jesper Christiansen har på samme måde vendt København ryggen og bosat sig i Odsherred. Her har han gennem cykelture rundt i området fundet interessen for landskabsmaleriet. Hans malerier både opdaterer og supplerer samlingen af Odsherredsmalernes værker.

Om Jesper Christiansen

Jesper Christiansen (f. 1955) tog afgang fra Kunstakademiet i 1988, hvor han desuden fungerede som professor fra 2003-08. Han er repræsenteret på en række danske museer, bl.a. ARoS, KUNSTEN, Statens Museum for Kunst og Trapholt. Han er bl.a. blevet hædret med Eckersberg Medaillen (1999), Statens Kunstfonds livsvarige kunstnerydelse (2009) og Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat (2013).