Tæt på kunstnerne

Hvilke tanker gør billedkunstnerne sig om deres arbejde, og hvordan ser det ud, hvor de arbejder? Her kan du møde en række spændende kunstnere og kunstprofessionelle.

Sophia Kalkau - Zygote

Til Christmas Møllers Plads på Amager i København har Sophia Kalkau skabt det stedsspecifikke værk, Zygote, som består af en spejlsymmetrisk bronzeskulptur og to siddesten i granit.

Den 10 meter høje bronzeskulptur er inspireret af omkringliggende arkitektoniske vartegn såsom spiret på Vor Frelser Kirke og klokketårnet på Kong Haakons Kirke. Skulpturens simple, bølgende overflade åbner imidlertid for mange fortolkninger og kan lede tankerne hen på det bølgende vand, som Amager er omgivet af. Zygotes sirlige geometri fremstår enten elliptisk eller dråbeformet – afhængigt af, hvorfra skulpturen opleves – og spejles både horisontalt og vertikalt. Et dobbelt timeglas i bronze eller en kæderække af led, der kan gentages i det uendelige. Titlen Zygote er inspireret af det græske ord ’Zygon’, der betyder åg eller sammenbinding. Skulpturens spejlede former og geometriske balance refererer til åget som vægtudlignende bæreredskab, og samtidig refereres til skulpturens funktion som bindeled mellem Amager og Christianshavn. Zygote kan således ses som et symbol på fællesskab, forbindelser mellem steder og samhørighed mellem mennesker.

Sophia Kalkau (1960)

Zygote, 2023

En donation fra Ny Carlsbergfondet til Københavns Kommune


Filmen produceret af JJ Film for Ny Carlsbergfondet.

1/4