Brygger Carl Jacobsen, Ny Carlsbergfondets stifter, har fødselsdag den 2. marts, og i den anledning uddeler fondet hvert år priser til dansk kunst ved en faglig reception i Festsalen på Glyptoteket. 

Med kunstpriserne anerkender fondet personer, der yder en særlig indsats for dansk kunst- og museumsliv. Når man tildeler en person en pris, forvandler man for et øjeblik mange års hårdt og vedholdende arbejde til en begivenhed her og nu.

Ny Carlsbergfondets Kunstpriser er en årlig hyldest til det danske kunstliv. At værdsætte og fremhæve kunstneres og museumsfolks præstationer over tid er til gavn for hele kunstlivet i Danmark, og prisuddelingerne er derfor en naturlig del af fondets virke.

Dette års prismodtagere er:

Elmgreen & Dragset
Ny Carlsbergfondets Hæderslegat på kr. 300.000

Under en umiddelbart fængende appel, ofte med et let aflæseligt fortællende symbolsprog, og med et ikke ubetydeligt element af humor, ligger der i Elmgreen & Dragsets værker altid et dybere lag af kritik af vores fordomme og antagelser om verden, samt modet til at udfordre gældende magtstrukturer. Det være sig politiske, kulturelle eller for den sags skyld kommercielle. Særligt vil Ny Carlsbergfondet gerne fremhæve Elmgreen & Dragset for deres eminente evne til at skabe kunstværker til det offentlige rum.

Lea Porsager
Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat på kr. 200.000

Lea Porsager har en brændende kunstnerisk vision, et stærkt intellekt og evnen til at opnå resultater sammen med andre. Hun har gjort sig bemærket gennem udsmykninger i det offentlige rum, hvor hun for alvor har slået sin position fast, som en kunstner, der leverer det uventede konceptuelle greb. Lea Porsager hædres af Ny Carlsbergfondet for at tilføre dansk samtidskunst en helt særlig konceptuel position. For unik og vild kunst i det offentlige rum. Og for en helt enestående kobling af det spirituelle og videnskaben, som viser os alternative stadier for billedkunst.

Tue Greenfort
Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat på kr. 200.000

Det fantastiske ved Tue Greenforts praksis er faktisk ikke, at han er en pioner ud i økokunst. Det er ikke, at han kom først eller plantede flaget. Det er snarere det modsatte: at han får os til at studere jorden lige under vores fødder. Og denne jord er ikke bare et spørgsmål om økologi, økosystemer, klima, om økokunst og klimakunst. I en klimamodel medtages kun de data, som forskerne kan regne på. Men i Tue Greenforts kunst rumsterer også en masse andre faktorer og forhold, som vi ikke kan redegøre for. Det er for Tue Greenforts arbejde i et sådant landskab, at han modtager Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat.

Astrid la Cour
Carl Jacobsens Museumsmandslegat på kr. 200.000

Med Cisternerne, der er en del af Frederiksbergmuseerne, har Astrid la Cour virkelig skilt sig ud i dansk og internationalt kunstliv. At gøre disse i grunden uhyggelige, ubehagelige, ugæstfrie rum til ramme om udsøgte, ekstremt generøse møder med kunsten. Møder hvor vi på den ene side hver især er alene, kastet tilbage på os selv i mørket. Men på den anden side også samtidig bliver del af et tydeligt fællesskab om dén oplevelse. Ensomheden og fællesskabet. Dén kerneværdi i vores møde med kunsten har Astrid la Cour og Cisternerne gjort lysende klar.

Pia Wirnfeldt
Carl Jacobsens Museumsmandslegat på kr. 200.000

Det kræver en dygtig, ansvarsbevidst og engageret leder at forme, drive og udvikle et sted som Clay. Pia Wirnfeldt tildeles Carl Jacobsens Museumsmandslegat 2022 for sit dedikerede, ambitiøse, kreative og grundige arbejde med at skabe et museum, som opererer på et højt fagligt niveau både nationalt og internationalt. Som formidler og aktiverer en helt fantastisk samling på nytænkende og inddragende måder, og som binder nyt og gammelt, Lillebælt og den store verden sammen på smuk og harmonisk vis.

Tidligere prismodtagere

Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat

Carl Jacobsens Museumsmandslegat

Ny Carlsbergfondets Hæderslegat