Fra 23. marts viser Museum der Moderne den omfattende udstilling, ”Asger Jorn. The Prints”, som består af mere end 550 grafiske værker fra kunstnerens hånd. Udstillingen, som er blevet til i samarbejde med Museum Jorn i Silkeborg, er den første retrospektive udstilling om Jorn i Østrig. Samtidig er det den første større udstilling udenfor Danmark, som udelukkende har fokus på Jorns alsidige grafiske produktion.

Jorns praksis i Østrig

Asger Jorn (1914-1973) er bredt betragtet som en hovedfigur i den europæiske avantgardistiske strømning efter 2. Verdenskrig. Vippende mellem figuration og abstraktion skabte han, med sin kunstneriske praksis, en ny måde at male på, som bl.a. blev en inspiration for ”De unge vilde” (Die Neue Wilde) i Tyskland og Østrig.

Jorn er repræsenteret i Museum der Modernes faste samling med et mindre udvalg af grafik. Med et generøst lån fra Museum Jorn sættes der nu yderligere fokus på den betydningsfulde kunstner med en stor retrospektiv udstilling, der rummer værker fra start til slut i Jorns karriere.

En lille sensation

Udstillingen vil også præsentere den første internationale visning af nye tryk fra 52 linoleums plader, der for nyligt er blevet fundet i en kuffert i Asger Jorns brors hus. Hovedparten af disse nyfundne værker er dateret til 1930erne og har indtil nu været ukendte. De har hidtil kun været udstillet på Museum Jorn i Silkeborg.

Katalog

Ny Carlsbergfondet har støttet udstillingens katalog, der introducerer Jorns grafik til et bredere publikum. Den eneste publikation, der tidligere har beskæftiget sig udelukkende med dette aspekt af kunstnerens arbejde, er ”Catalogue Raisonné of Prints” fra 1976, som primært retter sig mod specialister inden for det kunstfaglige felt.

Kataloget består af en række essays af bidragsydere fra Museum der Moderne. Disse artikler belyser forskellige aspekter af Jorns praksis og kunstneriske personlighed, ligesom Museum Jorn bidrager med et biografisk indblik i kunstnerens virke med særligt fokus på Jorns grafik.

Udstillingen kan opleves på Museum der Moderne fra 23. marts – 30. juni 2019.