Den britiske kunstner Grayson Perry (f. 1960) er kendt for at danse på line mellem finkultur og kitsch, for han er interesseret i, hvordan de usagte sociokulturelle regler kommer til udtryk i hverdagens æstetik. Og når han går i kast med alt fra keramik, tegning og gobeliner til drag-performances og tv-shows, er det med et visuelt sprog og en referenceramme, som de fleste mennesker kan genkende. Grayson Perrys vidtrækkende arbejde blev senest foldet ud herhjemme på den anmelderroste udstilling "Hold Your Beliefs Lightly" på ARoS i 2016.

"Grayson Perrys kunst lefler hverken for højt eller lavt, men formår med et glimt i øjet at spidde den moderne kulturs absurditeter. Hans kunst var en tankevækkende og vittig øjenåbner på udstilling på ARoS, og det glæder mig derfor, at museet med vores støtte nu kan tilføje et af Perrys væsentlige værker til den permanente samling," siger formand for Ny Carlsbergfondet, Karsten Ohrt.

Den gode smag
Expulsion from Number 8 Eden Close hører til en serie på seks vægtæpper skabt med udgangspunkt i Perrys BAFTA-vindende tv-dokumentar All in the Best Possible Taste, der tidligere har været vist på DR. Tv-serien handler om, hvordan god smag ser ud i det klasseopdelte samfund, som særligt præger den britiske kultur. Fordelt på tre afsnit, undersøger Perry henholdsvis arbejder-, middel- og overklassens visuelle koder, og hvad disse har af betydning for folks selvforståelse, identitet og ønske om social mobilitet.

Selvom tv-serien fremstår som en slags etnologisk feltarbejde, er Perry først og fremmest billedkunstner. Han valgte derfor at formidle observationerne i de store vægtæpper, der tilsammen fortæller historien om social mobilitet med udgangspunkt i en fiktiv hovedperson ved navn Tim Rakewell. Tim, som vi i de andre billeder har fulgt fra fødslen, er nu ved at forlade sin mor og stedfar for sammen med sin kæreste at bevæge sig ind i et højere socialt lag. I Expulsion from Number 8 Eden Close, ser vi ham på vej væk fra forældrenes parcelhusmiljø og ind til svigerforældrenes fine middagsselskab. Her har man bøger i bogreolen, abstrakt kunst på væggene og masser af Apple-produkter.

Kærlig satire
Med inspiration fra populære tegneserier og satiretegninger, skaber Perry tableauer fyldt med klassebetinget symbolik. Han afbilder alt fra tribal-tatoveringer til tweedfrakker med humor og detaljerigdom, men uden at tage afstand fra menneskerne eller ty til karikaturer.