Brygger Carl Jacobsen, Ny Carlsbergfondets stifter, har fødselsdag den 2. marts, og i den anledning uddeler fondet hvert år priser til dansk kunst ved en faglig reception i festsalen på Glyptoteket.

"Med kunstpriserne anerkender fondet personer, der yder en særlig indsats for dansk kunst- og museumsliv. Når man tildeler en person en pris, forvandler man for et øjeblik mange års hårdt og vedholdende arbejde til en begivenhed her og nu", siger Ny Carlsbergfondets formand, Karsten Ohrt.

Prisvinderne er:

 

Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat på DKK. 100.000:
Sophia Kalkau

Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat på DKK. 100.000:
Tal R

Carl Jacobsens Museumsmandslegat på DKK. 150.000:
Lisette Vind Ebbesen, Skagens Museum
 

 

Sophia Kalkau tildeles Ny Carlsbergfondets kunstnerlegat  for sit kunstneriske arbejde, som fremfor alt er kendetegnet ved en særegen stringens, nøjagtighed, finish. Helt overordnet emmer værkerne, både de fotografiske og skulpturerne, af en udtalt vilje til form. Det giver dem en særlig aura af noget klassisk, noget tidløst, noget, som på en velgørende måde står uden for tidsåndens kommunikative malstrøm.

Læs Morten Kyndrups tale


Tal R tildeles Ny Carlsbergfondets kunstnerlegat for sit originale og vedholdende arbejde med et værk, som udfolder sig frit i maleri, collage, tegning, grafik og skulptur, og som takket være kunstnerens umættelige lyst til at bevæge sig nye steder hen hele tiden er i udvikling. Hos ham møder det moderne maleri fra Edvard Munch, Picasso og Max Beckmann såvel den jødiske kultur, han er barn af, som hverdagen i det danske velfærdssamfund, han er vokset op i. Altid med en tilsyneladende naturlighed - altid i en insisterende tro på billedets eget rige sprog.

Læs Christine Buhl Andersens tale


Lisette Vind Ebbesen tildeles Carl Jacobsens Museumsmandslegat for fornemt arbejde for Skagens Museum siden sin ansættelse som direktør i 2008. På otte år er det lykkedes hende at fusionere museet med Drachmanns Hus og Anne og Michael Anchers Hus, at renovere og udvide museet samt lave udstillinger, der har tiltrukket et stadigt større publikum, altid med udgangspunkt i samlingen.

Læs Karsten Ohrts tale