Ny Carlsbergfondets 75-års-fødselsdagsgave til H.M. Dronning Margrethe II er en gennemgribende restaurering af det store maleri Den tyske kejser Karl VI’s taffel, som siden 1872 har hængt på Fredensborg Slot. 
I fire måneder kan besøgende på Statens Museum for Kunst kigge med, når museets konservatorer fra den 29. oktober med skalpeller og farvepigment restaurerer billedet.

Maleriet, som er skabt af Johann Salomon Wahl omkring 1741, blev erhvervet til Det Kongelige Kunstkammer samme år og har siden været en del af de kongelige samlinger. 

Intenst arbejde
Maleriet er i dårlig stand og har i en årrække ikke kunnet tåle at hænge fremme. Manglende binding mellem farvelag og lærred har medført, at farve er skallet af. Maleriet trænger derfor til en omfattende konservering og restaurering, hvilket donationen fra Ny Carlsbergfondet nu muliggør.

Behandlingen kræver mere end 2.200 timers arbejde med fastlægning af farvelag, laminering af det gamle lærred på et nyt og en omfattende retouchering af de mange skader. 
Når konserveringsprocessen er slut, vender maleriet tilbage til Fredensborg Slot.

Vigtig ægtepagt
Den tyske kejser Karl VI’s taffel er malet i anledning af brylluppet mellem kejserens ældste datter, Maria Theresia, og Franz Stephan af Lothringen. Ægteskabet var en betydningsfuld begivenhed i europæisk historie, fordi Maria Theresia ved sin fars død få år senere blev regent for de østrigske og ungarske landområder som den første kvindelige tronfølger i den habsburgske slægt. Da Franz Stephan efterfølgende blev valgt til kejser for det Tysk-Romerske Rige, udvidede og cementerede ægteskabet dermed Habsburgernes regeringsmagt i Europa.