Fra den 26. marts udvider Glyptoteket den ugentlige åbningstid med 10 timer og blænder op for en markant anderledes museumsoplevelse, når solen går ned. Årsagen hertil er en gennemgribende og 12 mio. kr. dyr lyssætning, som Ny Carlsbergfondet har finansieret.

Glyptoteket er født som et dagslysmuseum i 1897 og har hidtil været et kunstmuseum stort set uden elektrisk lys. Dette har gjort et besøg i de mørke vintermåneder til en udfordring for publikum, ligesom det gennem alle årene har sat en naturlig begrænsning for museets åbningstider.

»Glyptoteket, Carl Jacobsens skatkiste, er et verdensklassemuseum, hvis samling fortjener de allerbedste rammer. Derfor valgte vi i Ny Carlsbergfondet at finansiere en ny lyssætning, som muliggør, at et stadigt større antal gæster kan besøge museet også efter mørkest frembrud,« siger formand for Ny Carlsbergfondet, Karsten Ohrt.

Fra 26. marts udvides åbningsdagene med en time til kl. 18, og Glyptoteket indfører  aftenåbent om torsdagen til kl. 22. I alt 10 timer ekstra om ugen, hvilket svarer til en forøgelse på næsten tre besøgsmåneder årligt.

Glyptotekets skulptursale vil om dagen fortsat være oplyst af bygningens naturlige lysindfald fra de karakteristiske ovenlysvinduer og højtsiddende dagslysvinduer. Den nye lyssætning tilføjer mere end en gentagelse af kunstoplevelsen i dagstimerne. Der er tale om en ny og fleksibel type museumslys, der kan gradueres sal for sal og supplere oplevelsen med enkle, scenografiske virkemidler.

Direktør for Glyptoteket, Flemming Friborg, siger: »Det gælder om at skabe en oplevelse for vore gæster, der er baseret på det naturlige råstof i ethvert museum: kunstværkernes egne fortællinger og sanselighed. Den fornyelse ligger i fordybelse. Glyptoteket skal føles som et langsomt sted. Det er et eftertænksomhedens rum, hvor årtusinders kunst er samlet under ét tag og en unik kombination af kunst, arkitektur og væksthus befordrer en særlig, kontemplativ ro. Den ro er udgangspunktet for vores arbejde med præsentationen og formidlingen af samlingens kunstværker. Glyptoteket er en oase og et historisk prisme – alt sammen holdt på plads af én mands næsten absurde drøm om at bringe antikkens kulturer og det bedste af sin egen samtids franske kunst til Danmark med et slag. Det nye lys er en reaktualisering af brygger Jacobsens gave til danskerne – en gave, der kan gives igen og igen.«