Når Louisiana den 12. marts åbner udstillingen ”Jeff Wall”, vil museets gæster kunne se en række af den canadiske fotografs omhyggeligt komponerede billeder. Ét af disse forbliver på Louisiana, når udstillingen lukker den 21. juni: værket Monologue.

Louisiana har således ansøgt Ny Carlsbergfondet - og modtaget midler til at erhverve dette store billede fra 2013.   

Monologue viser tre mænd i stadier af samtale i et udendørs rum. Vi ser, hvem der taler, og selv om ordene hænger i luften, høres selvsagt intet.

»Der er ikke tale om et øjebliksbillede og måske ikke engang om en fremstilling af tre forskellige mænd, men i stedet om en art transformation – en klassisk religiøs figur i kunsten – hvor tre bevidsthedsstadier udfoldes i samme billede. Placeret som de er under og foran lygtepælen og de tværgående ledninger for oven, er det svært at slippe uden om den religiøse skematik. I en mere social sammenhæng kunne man sige, at de tre mænd måske ikke blot er uden for hjemmet, men endog marginaliseret i og med deres mandesnak,« siger museumsinspektør Anders Kold.

Jeff Wall har været medvirkende til at trække fotografiet ind i den bane af verdensbilleder, hvor førhen kun malerne regerede, mener Anders Kold:

»I dén sammenhæng har Louisiana fornemme repræsentationer af bl.a. Andreas Gursky, også erhvervet med støtte fra Ny Carlsbergfondet, og Thomas Struth. Med erhvervelsen af Jeff Wall vil museet fastholde ikke alene denne linje, men forankre den på et af de steder, hvor den tog sin begyndelse; Gursky, Struth m.fl er således utænkelige uden inspiration fra Jeff Wall.«