AKTIVITETER

Tæt på kunstnerne

Hvilke tanker gør billedkunstnerne sig om deres arbejde, og hvordan ser det ud, hvor de arbejder? Det er nogle af de spørgsmål, man kan få svar på i de film, som Ny Carlsbergfondet nu har digitaliseret.

facebook

Jais Nielsen

Se filmen om restuareringen af Jais Nielsens freskomaleri på Sankt Elisabeth Hospital.

Jais Nielsen (1885-1961) udførte for otte årtier siden en af de mest markante udsmykningsopgaver i dansk kunsthistorie på Sankt Elisabeth Hospital, men billederne har været tilsmudsede og oversete. Nu kommer de frem i lyset i kraft af et forskningsprojekt og en gennemrestaurering.

Længde: 16 minutter.
Julie Nord

Julie Nord arbejder med familietemaer i sine værker til en udstilling på KUNSTEN i Aalborg.

Julie Nord arbejder med temaer som vanetænkning og klicheer, børneværelser og tegneserier. Hun laver sirligt udførte tegninger og blander eventyr og popkultur med inspiration fra gyserfilm og psykedelisk kunst.

År: 2015
Længde: 28:41 minutter
Producer: JJ film

Martin Erik Andersen

Martin Erik Andersen - Den ansvarlige utopist 

I dette undersøgende portræt af den prisvindende kunstner og professor ved Kunstakademiet får man som seer mulighed for at trænge ind bag værkerne og få et indblik i kunstnerens proces og en fornemmelse for Martin Erik Andersens budskab. Konstruktionerne skal vise sig at byde på mange lag: mildhed såvel som brutalitet, orden såvel som kaos samt væsentlige samfundskritiske beskeder. For Martin Erik Andersen er god kunst det, som forholder sig til sin samtid; det som stiller spørgsmål frem for at forære svar.

År: 2014
Længde: 28:44 minutter
Producer: JJ film
Sprog: Dansk

Carl-Henning Pedersen

Carl-Henning Pedersen kaster et tilbageblik på et langt og virksomt liv som kunstner.  

Fra sit landsted i Molesmes, Bourgogne, beskriver Carl-Henning Pedersen, hvordan et politisk engagement, en glæde ved musikken og et møde med kærligheden fører ham frem til en fascination af kunstens verden. Han blev et af de grundlæggende medlemmer af Cobra-bevægelsen, der dannedes i 1948 og var med til at skabe nye forudsætninger for kunstbegrebet. Vi følger hans arbejde i atelieret og ser nærmere på hans mange monumentale udsmykninger i mosaik og keramik, hans billeder på museer og hans bibelske tolkninger i Ribe Domkirke.

År: 2002
Længde: 51 minutter

Jais Nielsen

Se filmen om restuareringen af Jais Nielsens freskomaleri på Sankt Elisabeth Hospital.

Jais Nielsen (1885-1961) udførte for otte årtier siden en af de mest markante udsmykningsopgaver i dansk kunsthistorie på Sankt Elisabeth Hospital, men billederne har været tilsmudsede og oversete. Nu kommer de frem i lyset i kraft af et forskningsprojekt og en gennemrestaurering.

Længde: 16 minutter.
Hein Heinsen

Foran Ribe Domkirke står monumentet Ansgar, som er skabt af billedhuggeren Hein Heinsen med midler fra Ny Carlsbergfondet. 

Vi kommer på besøg hos Heinsen i hans landbolig og bag om scenen på skulpturens tilblivelsesproces. Heinsen fortæller om valget af form og materiale samt introducerer os for den historiske person Skt. Ansgar, der var en tysk benediktinermunk, som missionerede i Norden i 800-tallet. Ansgar havde i datiden tilsyneladende lidt held i sit forsøg på at omvende de hedenske vikinger og faldt i en melankolsk tilstand. Heinsen forklarer, hvorledes Skt. Ansgars fortælling er inkorporeret i skulpturens gådefulde symbolik.   

Længde: 9 minutter.

FOS

FOS fortæller om tankerne bag den skulpturelle plads på HF-Centret Efterslægten. 

FOS (Thomas Poulsen) slår dørene op til værkstedet og giver os et indblik i produktionen af den skulpturelle plads Your Success is Your Amnesia (2016), som Ny Carlsbergfondet har erhvervet til HF-Centret Efterslægten. FOS fortæller om brugen af sin fars aflagte knallert, den historiske forbindelse mellem kunst, demokrati og uddannelse og giver sit bud på, hvordan man konstruerer socialt bevidste rum. Vi følger med ham ud på den ufærdige skulpturplads, hvor han uddyber tankerne bag værkets titel og reflekterer over dets modstandspotentiale.  

År: 2016.
Længde: 13 minutter.

Hans Scherfig

Forfatter og billedkunstner Hans Scherfig fortæller om sit livssyn. 

Filminstruktør Jacob Jørgensen begyndte optagelserne til sit første portræt i 1978. I portrættet af maleren og forfatteren Hans Scherfig er vi med rundt på rejser i forbindelse med hans foredrag på gymnasier og i foreninger. Vi oplever Scherfig i hans daglige arbejde, hvor han fortæller om sine bøger og sine vilkår under Besættelsen. I filmen indgår en samtale med grafikeren og forfatteren Dea Trier Møller, og her kommer Scherfig ind på det livssyn, der ligger bag hans arbejde som maler og forfatter.

År: 1978
Længde: 24 minutter

2 x Jacobsen

Robert og Egil Jacobsen mødes og fortæller om liv og kunst. 

To af Danmarks store kunstnere Robert og Egil Jacobsen mødes i Robert Jacobsens atelier i Egtved for at diskutere de nyskabelser, som de begge var med til at iværksætte i 1930’erne og 40’ernes kunstmiljø. Som professorer ved kunstakademiet i København var de også med til at præge udviklingen i mere end et halvt århundrede. I denne film ser de sammen tilbage og taler om opvækst, inspiration, dannelsesrejser til Frankrig og om vilkårene som kunstner under Anden Verdenskrig.

År: 1990
Længde: 42 minutter
Producer: Jacob Jørgensen
Sprog: Dansk

Wilhelm Freddie

Freddie fortæller om sit eksplosive liv som kunstens provocateur. 

Fra opvækstens hyppige besøg på Rigshospitalets patologiske klinik, hvor faderen var laboratoriemester, til den første berøring med den franske avantgarde, som skulle blive en kontinuerlig inspirationskilde, pejlede Freddie sig ind på tidens radikale og eksperimenterende kunstscene. Han bliver i dag husket som Danmarks mest konsekvente repræsentant for surrealismen og som en kunstner, der forargede sin samtids offentlighed med eksplicitte og seksuelle værker, der gang på gang bragte ham på kant med pornografiloven.

Længde: 37 minutter.

Robert Jacobsen

Ib Rehné besøger Robert Jacobsen i anledning af hans 80-års fødselsdag.

Fødes man som kunstner, eller er det noget man bliver? Dette spørgsmål indleder dialogen mellem de to kultfigurer i dansk kulturhistorie: journalisten Ib Rhené og den autodidakte billedhugger Robert Jacobsen. Samtalen falder på den abstrakte kunst, der, ifølge Jacobsen, kan udtrykke noget, som sproget ikke kan. Jacobsen fortæller også om det rå liv i Paris i efterkrigstiden samt om sit mangeårige ophold som professor på kunstakademiet i München.  
 
Længde: 41 minutter

Boberg / Rifbjerg

To danske kunstnere mødes på tværs af medier, når Jørgen Boberg får opgaven at male et portræt af Klaus Rifbjerg.

Et godt portræt er ikke blot vellignende, men opstår som en symbiose mellem maleren og modellen, fortæller Boberg. Vi følger hans proces i atelieret i Toscana samt den sideløbende samtale med Rifbjerg. Når sløret løftes for det færdige værk, er det på én gang intimt, personligt, køligt og nøgternt, siger den tilfredse Rifbjerg. 

Længde: 14 minutter

Jørn Larsen

Jørn Larsen fortæller om sit strenge formsprog og om sit liv.

Jørn Larsen er kendt for sine geometriske billeder, der i dag pryder mange offentlige institutioner. Fra hjemmet på Islands Brygge fortæller Larsen om sin idiosynkratiske tilgang til kunsten og ikke mindst om sine mange interesser, der spænder fra ornitologi til Béla Bartók. Dertil får vi et indblik i produktionen af den store glasmosaik Olympia, erhvervet med midler fra Ny Carlsbergfondet til Ny Carlsberg Glyptotek i 1996. Endelig følger vi med Larsen på turen til Venedig Biennalen, hvor han repræsenterede Danmark i 1993.
     
Længde: 35 minutter

Ejler Bille

Ejler Bille fortæller om sit lange virksomme liv som kunstner. 

Ejler Bille er en vigtig figur i dansk kunst og har formået at slå igennem med sit særegne udtryk både i billedkunsten og i lyrikken. Fra sit foretrukne feriested på Bali inviterer han indenfor og fortæller om sit lange virksomme liv som kunstner. Han reflekterer over sin måde at arbejde på, sin udvikling og de inspirationskilder, der påvirker ham. Han viser også rundt på kunstmuseer i Danmark og fortæller her om sine værker og de mange spændende historier, der ligger bag.

År: 1999
Længde: 44 minutter
Producer: Jacob Jørgensen
Sprog: Dansk/engelsk

Maja Lisa Engelhardt

Paris gør Maja Lisa Engelhardt fri til at fremkalde en indre skaberkraft. 

Vi følger Maja Lisa Engelhardts arbejde og hendes egne fortolkninger af værkerne, både når det omhandler kristne motiver, som bl.a. ses i hendes udsmykning af Skelund og Grinderslev Kirke, og hendes barndomserindringer, som udfoldes i de abstrakte malerier på bl.a. DCA i New York og på Glyptoteket. Hun fortæller, at det at bo i Paris gør hende fri til at fremkalde en indre skaberkraft.

År: 2000
Længde: 29 minutter
Producer: Jacob Jørgensen
Sprog: Dansk

Hanne Varming

At arbejde med skulptur er Hanne Varmings måde at fortælle om livet.

Hanne Varming er uddannet billedhugger og har siden barndommen interesseret sig for at modellere. At arbejde med sine skulpturer er hendes måde at fortælle om livet. I filmen fortæller Hanne Varming om sin uddannelse på kunstakademiet i København og om at arbejde figurativt i en periode, da de fleste kunstnere arbejdede abstrakt. Hun indvier os i sin kreative proces og fortæller, hvordan hendes idéer udspringer af en undren over
menneskers forskelligartethed samt en nysgerrighed efter at undersøge, hvordan denne inspirerende diversitet kan udtrykkes ved hjælp af først ler, senere gips og til sidst bronze.

År: 2001
Længde: 28 minutter
Producer: Jacob Jørgensen
Sprog: Dansk

John Olsen

Kunstneren John Olsen inviterer indenfor i sit vilde kunstneriske univers. 

John Olsens mangeårige interesse for natur og jagt har givet ham et særligt blik for det materiale, som ligger hengemt i naturens organiske former. Han finder især inspiration i skumringen, i kadaveret og i organer fra døde dyr, som i hans hænder omformes til personlige kunstneriske frembringelser. Vi følger John Olsens arbejde og de tanker, der ligger bag værkerne.

År: 2004
Længde: 29 minutter
Producer: Jacob Jørgensen
Sprog: Dansk

Aksel Jensen

Portrætfilmen følger Aksel Jensen under arbejdet med hans sidste billede. 

Billedkunstneren Aksel Jensen (1914-2005) beskriver i dette portræt skønhed som noget modsætningsfuldt – en blanding af drøm og virkelighed. Det er denne kontrast, han tager udgangspunkt i, når han lader sig inspirere af sine omgivelser, og benytter blyant- og farveskitser som grundlag for malerierne. Skønhed, mangfoldighed og nostalgi er gennemgående temaer, når vi kommer tæt på maleren i hans og hustruens hjem. Vi følger Aksel Jensen under arbejdet med maleriet ”Det Blegblå Vand”, der skulle vise sig at blive hans sidste.

År: 2005
Længde: 29 minutter
Producer: Jacob Jørgensen
Sprog: Dansk

Erik A. Frandsen

Filmen følger Erik A. Frandsen fra atelieret på Falster og ud i den store verden. 

Gennem sin kunst bearbejder Erik A. Frandsen problemstillinger, som berører mange facetter af menneskets hverdagsforståelse. I denne film følger vi ham og hans arbejde i atelieret på Falster og er med til hans ferniseringer på udstillinger i bl.a. Portugal, Schweiz og New York. Løbende reflekterer han over sine værker og fortæller om de overvejelser, han gør sig som skabende kunstner. Kunst fører for ham ikke frem til nye erkendelser om virkeligheden – det illustrerer han ved en ironisk distance i valget af temaer og skæve vinklinger af motiver.

År: 2005
Længde: 29 minutter
Producer: Jacob Jørgsen
Sprog: Dansk/engelsk

Peter Brandes

I filmen følger vi Brandes’ refleksioner over meningen med kunsten.

Maleren, grafikeren og billedhuggeren Peter Brandes har en væsentlig placering i nyere dansk kunst. I denne film ser vi hans interesse for fotografiets kunstneriske potentiale, og han eksperimenterer gennem fotografiet med levn fra den klassiske fortids kunst, som han opsøger på sine mange rejser. Fortiden søger han at vække til live ved at lade klassiske figurer fremstå i et nyt lys af diffuse omrids, og han reflekterer i filmen med fotografiet som udgangspunkt over meningen med kunsten, dens æstetik og forhold til virkeligheden. 

År: 2006
Længde: 28 minutter
Producer: Jacob Jørgensen
Sprog: Dansk/engelsk

Ingvar Cronhammar

Ingvar Cronhammar søger den vanskelige løsning og det ultimative greb. 

I dette portræt af Ingvar Cronhammar kommer vi ind på livet af den populære billedhugger, der er født og delvist opvokset i Sverige under svære forhold. Det var først, da han flyttede til Danmark, at han fandt sig selv, mere præcist i Midtjylland og Herning. Han er et enkeltmandsfirma i daglig kontakt med ingeniører, håndværkere, bygherrer, museumsfolk, osv. Let er det aldrig, for Ingvar Cronhammar søger den vanskelige løsning og det ultimative greb.

År: 2006
Længde: 30 minutter
Producer: Jacob Jørgensen
Sprog: Dansk

Kaspar Bonnén

I denne portrætfilm udfordrer den danske billedkunstner Kaspar Bonnén menneskets forhold til rum og følelser. 

Med sine malerier, digtsamlinger og installationer skildrer han, hvordan det konkrete rum også indeholder mentale, sociale og politiske rum, som er personlige og følelsesladede. Vi snubler, når vi forsøger at indfange det konkrete rum i hans malerier. Vi stilles ansigt til ansigt med følelsers flygtighed, når han lader ordene “I will always love you” flyde hver til sit på vandet, og vi tvinges til at reflektere over pengenes forgængelige karakter, når han agerer rig tigger og skriver “Please help me” med skinnende mønter på asfalten.

År: 2010
Længde: 26 minutter
Producer: Jacob Jørgensen
Sprog: Dansk

Olafur Eliasson

‘Space is Process’ følger Olafur Eliasson i årene 2004-2009. 

‘Space is Process’ giver et indblik i et kreativt menneske og følger Olafur Eliasson i årene 2004-2009 under det krævende arbejde med blandt andet de kunstige vandfald i New York og den store ‘Take Your Time’-udstilling på MoMA. Vi er også med på en mindre fotosafari et sted ude i de storslåede, islandske månelandskaber. Lys, rum og sansning er både i naturlig og kunstig form nøglebegreber i en æstetik, der er båret af enkle og klare idéer, og som først realiseres til fulde i mødet med tilskueren.

År: 2010
Længde: 75 minutter
Producer: Jacob Jørgensen
Sprog: Dansk/engelsk

Kathrine Ærtebjerg

I portrættet af Kathrine Ærtebjerg kommer vi tæt på hendes arbejde i og uden for atelieret. 

Billedkunstneren Kathrine Ærtebjerg sigter efter at ramme det spontane, det poetiske, det følelsesmæssige og det skæve, når hun skaber uden at lade sig selv reflektere alt for meget. Hendes malerier besidder både en barnlig lethed og et mørke, der afspejler en kvindes erfaringer.

I dette portræt af billedkunstneren kommer vi tæt på hendes arbejde både i atelieret og i arbejdet med en udsmykning på trappen i Brandts. Værkerne skabes for øjnene af os, når Kathrine Ærtebjerg på lærredet fremmaner væsener fra sin egen fantasiverden. Vi hører om inspiration fra andre kunstnere, om krop og køn, og om hvorfra lyset og mørket i værkerne stammer.

År: 2011
Længde: 28 minutter
Producer: Jacob Jørgensen
Sprog: Dansk