Peder Balke (1804-87) er blandt de betydeligste norske malere i 1800-tallet. Han uddannede sig i Oslo, Stockholm og Dresden, men studerede i København i 1830 og fik derved berøring med flere danske guldaldermalere. Statens Museum for Kunst, der rummer den største samling af guldalderens danske kunst, og som ejer den største samling af den norske maler J.C. Dahl uden for Norge, bestræber sig på at udbygge repræsentationen af de samtidige skandinaviske malere, herunder Peder Balke. 

Men Peder Balkes værker er efterstræbte internationalt og svære at erhverve. Men med midler fra Ny Carlsbergfondet lykkedes det museet at købe det lille, men interessante billede Oprørt hav med dampskib i havsnød.

»Maleriet viser Peder Balke fra hans absolut bedste side: Et dramatisk motiv, som takket være hans meget levende og virtuose penselføring har fået et vitalt udtryk,« siger samlings- og forskningschef på Statens Museum for Kunst, Peter Nørgaard-Larsen.

Skibe i havsnød var dengang et udbredt tema, især i norsk kunst, fortæller Peter Nørgaard-Larsen, der mener, at dette maleri siger meget om kunstneren Peder Balkes metode:

»Hans fortid som dekorationsmaler røber sig i den utraditionelle frie malemåde, som er både dekorativ og udtryksfuld. Hans virkemidler var uhørte i perioden og bevirkede, at kunstneren var langt forud for sin tid. Måske er det også hans særlige kunstneriske baggrund, der spiller ind i hans karakteristiske brug af en meget begrænset farveskala bestående af grå, hvide og brune nuancer. Maleriet er ikke stort, men dets motiv er så markant, at det får en fremtrædende plads på museet i salen med guldalderens romantiske landskabsmaleri.«