Hammershøi malede i 1899 maleriet Hvide døre, som siden dets oprindelse har været en del af en privat kunstsamling i USA. Værket var for første gang under hammeren den 6. juni 2017 ved Sotheby’s auktion af europæiske malerier fra 1800-tallet, og takket være generøse donationer fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden og Ny Carlsbergfondet er det lykkedes Ordrupgaard at erhverve værket og dermed bringe det tilbage til Danmark. 

Ordrupgaards direktør Anne-Birgitte Fonsmark udtaler:

”Efter talrige år i udlandet kommer Hammershøis Hvide døre endelig hjem til Danmark. Vi er glade for at det nu bliver muligt for et dansk publikum at se endnu et helt klassisk Hammershøi-maleri her på Ordrupgaard – og så endda et maleri, som ikke har været vist i over 30 år!”

Om Hvide Døre
Værket Hvide døre er blandt de første værker, Hammershøi skabte på adressen Strandgade 30 i København. Det er malet i spisestuen, hvor kunstneren siden skabte talrige af sine malerier. Værket er et eksempel på den minimalistiske og afdæmpede stil, der skulle kendetegne Hammershøi som maler, ligesom de hvide døre bliver et tilbagevendende tema. Hammershøis værker rummer ofte en drivkraft på vej mod den abstrakte modernisme, hvilket Hvide døre er et lysende eksempel på.

Maleriet har været en del af en privat kunstsamling i USA. Her er maleriet gået i arv gennem tre generationer af familien. Værket har kun én gang tidligere været udlånt – til den første udstilling om Hammershøi i udlandet, Hammershøi. Painter of Stillness and Light, arrangeret i 1983 af Ordrupgaard i samarbejde med The Phillips Collection i Washington, DC og Wildenstein, New York.

Ordrupgaard og Hammershøi
Ordrupgaards grundlægger, forsikringsdirektør Wilhelm Hansen, var en af de første samlere af Hammershøis kunst og støttede ham tidligt. Museet har sidenhen fortsat Hansens engagement og har i årenes løb varetaget ’kunstnerens interesser’ – både ved enkelte erhvervelser til samlingen og ikke mindst gennem en række udstillinger.

Internationalt har Ordrupgaard stået for hovedparten af de senere årtiers store Hammershøi-udstillinger, blandt andet på The Phillips Collection i Washington, DC, Wildenstein i New York, Musée d’Orsay i Paris, Guggenheim Museum i New York og Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Dette var alle udstillinger, der var med til at sikre kunstneren et internationalt gennembrud.

Hvide døre vil kunne ses på Ordrupgaards kommende sommerudstilling Masterpieces. Fra Degas til Hammershøi, som åbner den 14. juli 2017.